Żur jaki jest każdy wie. Jedni lubią, jedni nie, a jeszcze innym jest obojętny. Na przykład mi. Jednak w okresie wielkanocnym jakoś tak mimochodem sięgam po butlę z zakwasem i gotuję żurek. Aby go sobie urozmaicić i dołożyć wartościowych składników robię do niego wsad a'la biała kiełbasa. Ten skromny dodatek do zupy jest mega zdrowy i odżywczy o silnym działaniu uodparniającym. Jak znalazł na wypadek, gdyby kwiecień zaplótł trochę zimy na święta.
Składniki żur:
- 3,5 litra wywaru z warzyw (1 duża marchew, 1 pietruszka, 1 cebula duża, połowa pora, seler naciowy 1 łodyga, seler, korzeń ćwiartka, 1 czubata łyżeczka domowego bulionu warzywnego, 2 łyżeczki domowej vegety, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela, 4 ziarna jałowca)
- 3 duże ziemniaki
- zakwas na żur 500 ml
- tofu wędzone około 200 g
- kawałek korzenia chrzanu tak aby wyszły dwie garści
- 2 -3 łyżki majeranku
Wykonanie:
Gotujemy wywar z warzyw i przypraw około 30 minut, do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dorzucamy ziemniaki przekrojone na połówki, zagęścimy nimi zupę, więc mogą być nawet w całości, gdyż i tak je zmiksujemy. Gdy ziemniaki i warzywa są miękkie, wlewamy zakwas. Wyławiamy ziemniaki i razem z tofu i szklanką wywaru z zupy blendujemy je na śmietanę. Następnie wlewamy naszą śmietanę do wywaru. Dodajemy majeranek, starty chrzan i przez chwilę gotujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Składniki biała kiełbasa:
- ciecierzyca ugotowana 550 g
- kasza jaglana ugotowana 250 g
- czosnek 4 ząbki wyciśnięte przez praskę
- płatki owsiane zmielone 100g lub mąka owsiana 100 g
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sos sojowy 4 łyżki
- mieszanka przypraw: (1 łyżeczka gorczycy w całości, 1 łyżeczka kolendry w całości, 4 owoce jałowca, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej, 15 ziarenek pieprzu)
- 2 łyżki majeranku
Wykonanie:
Mieszankę przyprawową mielimy na proch (w TM 30 sek/obr.10).
Ciecierzycę rozdrabniamy na gładko (w TM 10 sek/obr.6)
Dodajemy kaszę jaglaną, sos sojowy, czosnek, płatki drożdżowe, mieszankę przypraw oraz mąkę owsianą i miksuję na gładką zwartą masę (w TM 30 sek./obr.6 za pomocą kopystki)
Formujemy kształt kiełbasy i parujemy, jeśli macie parowar (w TM 25 min/Varoma/obr.1) lub przez chwilkę gotujecie w wodzie na małym ogniu. Najlepiej jest poczekać z konsumpcją aż przestygnie, wtedy łatwo daje się kroić w plasterki, nie rozpada się.
.
Składniki żur:
- 3,5 litra wywaru z warzyw (1 duża marchew, 1 pietruszka, 1 cebula duża, połowa pora, seler naciowy 1 łodyga, seler, korzeń ćwiartka, 1 czubata łyżeczka domowego bulionu warzywnego, 2 łyżeczki domowej vegety, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela, 4 ziarna jałowca)
- 3 duże ziemniaki
- zakwas na żur 500 ml
- tofu wędzone około 200 g
- kawałek korzenia chrzanu tak aby wyszły dwie garści
- 2 -3 łyżki majeranku
Wykonanie:
Gotujemy wywar z warzyw i przypraw około 30 minut, do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dorzucamy ziemniaki przekrojone na połówki, zagęścimy nimi zupę, więc mogą być nawet w całości, gdyż i tak je zmiksujemy. Gdy ziemniaki i warzywa są miękkie, wlewamy zakwas. Wyławiamy ziemniaki i razem z tofu i szklanką wywaru z zupy blendujemy je na śmietanę. Następnie wlewamy naszą śmietanę do wywaru. Dodajemy majeranek, starty chrzan i przez chwilę gotujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Składniki biała kiełbasa:
- ciecierzyca ugotowana 550 g
- kasza jaglana ugotowana 250 g
- czosnek 4 ząbki wyciśnięte przez praskę
- płatki owsiane zmielone 100g lub mąka owsiana 100 g
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sos sojowy 4 łyżki
- mieszanka przypraw: (1 łyżeczka gorczycy w całości, 1 łyżeczka kolendry w całości, 4 owoce jałowca, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej, 15 ziarenek pieprzu)
- 2 łyżki majeranku
Wykonanie:
Mieszankę przyprawową mielimy na proch (w TM 30 sek/obr.10).
Ciecierzycę rozdrabniamy na gładko (w TM 10 sek/obr.6)
Dodajemy kaszę jaglaną, sos sojowy, czosnek, płatki drożdżowe, mieszankę przypraw oraz mąkę owsianą i miksuję na gładką zwartą masę (w TM 30 sek./obr.6 za pomocą kopystki)
Formujemy kształt kiełbasy i parujemy, jeśli macie parowar (w TM 25 min/Varoma/obr.1) lub przez chwilkę gotujecie w wodzie na małym ogniu. Najlepiej jest poczekać z konsumpcją aż przestygnie, wtedy łatwo daje się kroić w plasterki, nie rozpada się.
.