Niby jeszcze nie jesień, ale lato za nami. Jakby mimochodem kieruję się w stronę ciepłych, sycących i rozgrzewających dań. I taka jest właśnie ta fasola. Łagodnie odżywcza i pełna gorącego wigoru. Po powrocie z pracy lub treningu zdecydowanie poprawi Wam samopoczucie i doda energii. Absolutnie warta uwagi o tej porze roku, gdy mamy do dyspozycji tegoroczne świeże strączki.
Składniki:
Cebule - 2 szt.
Czosnek - 3 ząbki
Marchew - 2 szt.
Chilli - w proszku lub świeże - wedle uznania
Kumin - 1 łyżeczka płaska
Kolendra mielona - 1 łyżeczka płaska
Papryka słodka - 1 łyżeczka
Oregano - ½ łyżeczki
Pieczarki - 200 g
Pomidory - 600 g
Bulion warzywny - 1 szklanka
Fasola biała sucha - 300g (po ugotowaniu 600 g)
Świeżo zmielony pieprz
Sól do smaku
Wykonanie tradycyjne:
Składniki:
Cebule - 2 szt.
Czosnek - 3 ząbki
Marchew - 2 szt.
Chilli - w proszku lub świeże - wedle uznania
Kumin - 1 łyżeczka płaska
Kolendra mielona - 1 łyżeczka płaska
Papryka słodka - 1 łyżeczka
Oregano - ½ łyżeczki
Pieczarki - 200 g
Pomidory - 600 g
Bulion warzywny - 1 szklanka
Fasola biała sucha - 300g (po ugotowaniu 600 g)
Świeżo zmielony pieprz
Sól do smaku
Wykonanie tradycyjne:
- W rondlu rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę wraz z czosnkiem.
- Dodać pokrojoną w kostkę lub startą marchew. Podgrzewać około 5 minut.
- Dodać pokrojone na kawałki pieczarki i podsmażać chwilkę.
- Dodać wszystkie przyprawy, pokrojone na kawałki pomidory wraz z bulionem i gotować około 20 minut.
- Dodać ugotowaną fasolę i chwilkę jeszcze podgotować.
- Do TM wrzucamy cebulę wraz z czosnkiem i rozdrabniamy 3 sek./obr.5
- Dolewamy olej i dusimy 3 min./Varoma/obr.1
- Dorzucamy marchew i rozdrabniamy 4 sek./obr.5
- Wkładamy pieczarki pokrojone na ćwiartki.
- Wsypujemy przyprawy, pokrojone na ćwiartki pomidory, wlewamy bulion. Gotujemy 20 min./100C/noże wsteczne/obr.1
- Na koniec wrzucamy ugotowaną fasolę i gotujemy jeszcze 5 min./100C/noże wsteczne/obr.1