Produkty zbożowe powinny być podstawą naszej codziennej diety. W skład nich wchodzi gryka, traktowana, jako pseudozboże, o nieocenionych właściwościach odżywczych. Dostarcza ona naszemu organizmowi wysokiej jakości białko, zaś tłuszcze w bardzo małej ilości, głównie nienasycone (dobroczynne dla naszego organizmu). Zawiera również błonnik, dzięki któremu obniża cholesterol i przyspiesza uczucie sytości, pobudzając jednocześnie nasz metabolizm.
SKŁADNIKI:
500 g kaszy gryczanej nieprażonej lub 500 g mąki grycznej
130 g kaszy jaglanej lub 130 g maki jaglanej
120 g mąki ziemniaczanej
40 g świeżych drożdży (lub 1 paczka suchych 7 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
30 g siemienia lnianego
620 g wody
2 łyżki oliwy z oliwek
WYKONANIE:
Rozdrabniamy kaszę gryczaną na makę ( TM 1min/obr.10 w dwóch turach po 250 g). Mąkę wysypujemy do innego naczynia. Do TM wsypujemy kaszę jaglaną, rozdrabniamy 1min/obr.10.
Mąkę kupną lub własnego wyrobu oraz pozostałe skłądniki wkładamy do naczynia i wyrabiamy ciasto. ( w TM 2min/pokrywa zamknięta/interwał)
Ciasto wylewamy do dużej formy, albo dwóch małych i odstawiamy na ok. 30min. do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 C przez ok. 50min.
SKŁADNIKI:
500 g kaszy gryczanej nieprażonej lub 500 g mąki grycznej
130 g kaszy jaglanej lub 130 g maki jaglanej
120 g mąki ziemniaczanej
40 g świeżych drożdży (lub 1 paczka suchych 7 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
30 g siemienia lnianego
620 g wody
2 łyżki oliwy z oliwek
WYKONANIE:
Rozdrabniamy kaszę gryczaną na makę ( TM 1min/obr.10 w dwóch turach po 250 g). Mąkę wysypujemy do innego naczynia. Do TM wsypujemy kaszę jaglaną, rozdrabniamy 1min/obr.10.
Mąkę kupną lub własnego wyrobu oraz pozostałe skłądniki wkładamy do naczynia i wyrabiamy ciasto. ( w TM 2min/pokrywa zamknięta/interwał)
Ciasto wylewamy do dużej formy, albo dwóch małych i odstawiamy na ok. 30min. do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 C przez ok. 50min.