Wegania
  • Witam!
    • O Weganii
  • Warsztaty
    • Terminy
  • Jadłospisy
  • Blog
  • Kontakt

Chlebek gryczany

8/6/2015

0 Komentarze

 
Obraz
Produkty zbożowe powinny być podstawą naszej codziennej diety. W skład nich wchodzi gryka, traktowana, jako pseudozboże, o nieocenionych właściwościach odżywczych. Dostarcza ona naszemu organizmowi wysokiej jakości białko, zaś tłuszcze w bardzo małej ilości, głównie nienasycone (dobroczynne dla naszego organizmu). Zawiera również błonnik, dzięki któremu obniża cholesterol i przyspiesza uczucie sytości, pobudzając jednocześnie nasz metabolizm.
SKŁADNIKI:
500 g kaszy gryczanej nieprażonej lub 500 g mąki grycznej
130 g kaszy jaglanej lub 130 g maki jaglanej
120 g mąki ziemniaczanej
40 g świeżych drożdży (lub 1 paczka suchych 7 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
30 g siemienia lnianego
620 g wody
2 łyżki oliwy z oliwek
WYKONANIE:
Rozdrabniamy kaszę gryczaną na makę ( TM 1min/obr.10 w dwóch turach po 250 g). Mąkę wysypujemy do innego naczynia. Do TM wsypujemy kaszę jaglaną, rozdrabniamy 1min/obr.10.
Mąkę kupną lub własnego wyrobu oraz pozostałe skłądniki wkładamy do naczynia i wyrabiamy ciasto. ( w TM 2min/pokrywa zamknięta/interwał)
Ciasto wylewamy do dużej formy, albo dwóch małych i odstawiamy na ok. 30min. do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 C przez ok. 50min.



0 Komentarze



Odpowiedz

    ANKIETA

    Przepisy

    Wszystkie
    Bez Glutenu
    Desery
    Grill
    Na Surowo
    Napoje
    Obiady
    Pasty I Pasztety
    Pieczywo
    Przekąski
    Przetwory
    Sniadania
    Warsztaty
    Zupy

     

    Kanał RSS

    POLUB BLOGA:


    PARTNERZY:
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Durszlak.pl
    Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
    Obraz
    
Warsztaty
Blog
Kontakt

kontakt@wegania.pl
© 2015 Wegania. All rights reserved.

Obraz