Jednym z superfoods’ów, które kocham jest jarmuż. Z nim konkurować może tylko fasola, królowa większości dań. A jak mam i jedno i drugie na talerzu, to ogarnia mnie ,,szał, dziki szał” :))) Mój mąż z kolei uwielbia potrawy diabelsko pikantne, więc o nim również pomyślałam Fasolowe chilli pasuje do ryżu czy ziemniaków jako gulasz lub jak u mnie możecie nafaszerować nim tortille i schrupać ze smakiem.
SKŁADNIKI:
2 cebule drobno posiekane
2 pokrojone marchewki w talarki
3 pokrojone łodygi selera naciowego
2 szklanki bulionu warzywnego
(1 łyżka bulionu warzywnego rozpuszczona w wodzie)
1 puszka czerwonej fasoli odsączona
1 puszka białej fasoli odsączona
1 puszka ciecierzycy odsączona
1 puszka krojonych pomidorów
Ok. 150g przecieru pomidorowego
12 pieczarek
1 puszka kukurydzy
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka curry
4 szklanki jarmużu drobno pokrojonego
WYKONANIE:
Cebulę podsmażamy na patelni z dwoma łyżkami oleju.
Zeszkloną cebule, marchew i selera gotujemy z połową szklanki bulionu warzywnego w dużym garnku przez ok. 5 min.
Następnie dodajemy fasole, ciecierzycę, pomidory, koncentrat, pieczarki, kukurydzę, chilli, pieprz, curry , 1 ½ szklanki bulionu oraz jarmuż . Wszystko gotujemy około 30-40 min na małym ogniu, w trakcie mieszając od czasu do czasu.
Smacznego!
SKŁADNIKI:
2 cebule drobno posiekane
2 pokrojone marchewki w talarki
3 pokrojone łodygi selera naciowego
2 szklanki bulionu warzywnego
(1 łyżka bulionu warzywnego rozpuszczona w wodzie)
1 puszka czerwonej fasoli odsączona
1 puszka białej fasoli odsączona
1 puszka ciecierzycy odsączona
1 puszka krojonych pomidorów
Ok. 150g przecieru pomidorowego
12 pieczarek
1 puszka kukurydzy
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka curry
4 szklanki jarmużu drobno pokrojonego
WYKONANIE:
Cebulę podsmażamy na patelni z dwoma łyżkami oleju.
Zeszkloną cebule, marchew i selera gotujemy z połową szklanki bulionu warzywnego w dużym garnku przez ok. 5 min.
Następnie dodajemy fasole, ciecierzycę, pomidory, koncentrat, pieczarki, kukurydzę, chilli, pieprz, curry , 1 ½ szklanki bulionu oraz jarmuż . Wszystko gotujemy około 30-40 min na małym ogniu, w trakcie mieszając od czasu do czasu.
Smacznego!