W naszej diecie przeważają rośliny strączkowe, więc pojawiają się w rozmaitych kombinacjach. Tym razem w postaci naleśników, które serwuje się w Indiach na śniadanie. Można podawać je z różnym farszem, najczęściej jednak z pastą z ziemniaków lub czatnejem kokosowym. Jednak możliwości jest tyle co Waszych pomysłów. :)
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI: 1/2 szklanki grochu lub fasolki mung lub fasoli azuki lub czerwonej soczewicyszklanka ryżu 1/2 łyżeczki soli30ml olejuolej do smażenia WYKONANIE NALEŚNIKÓW: Fasolkę i ryż moczymy oddzielnie ok. 6 godzin.Wylewamy wodę i płuczemy. Zarówno do fasolki jak i do ryżu wlewamy taką ilość wody aby po zmiksowaniu ryż i fasolka miała konsystencję ciasta naleśnikowego.Do robota kuchennego albo thermomixa wrzucamy fasolkę i wlewamy ok.300 ml wody i miksujemy (w thermomixie 30sek/obr.10). Powstały płyn wylewamy do innego naczynia.Tak samo robimy z ryżem. Wlewamy 300ml wody i miksujemy (w thermomixie 30sek/obr.10).Do masy ryżowej wlewamy masę fasolową, dodajemy sól i olej, mieszamy (w thermomixie 30sek/obr.4).Aby pierwsze naleśniki nie przywierały należy patelnię posmarować olejem.Smażymy tak jak zwykłe naleśniki. | SKŁADNIKI NA FARSZ: 2-3 ziemniaki (u mnie pataty) 30 ml oleju kokosowego kawałek imbiru o długości 2 cm starty na drobnej tarce 50 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka curry 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę puszka pokrojonych pomidorów sól i pieprz do smaku 1 chilli pokrojone w kostkę posiekana natka do smaku opcjonalnie WYKONANIE FARSZU: Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy na parze ok. 20 min. (w TM 20 min/Varoma/obr.1) na patelni albo do thermomixa wrzucamy starty imbir i podduszamy go na oleju (w TM 3 min/Varoma/obr.1) Do imbiru wsypujemy wiórki i podduszamy ( w TM 2 min/Varoma/obr.1) Wsypujemy curry, paprykę i pomidory. Dusimy ok. 15min (w TM 15 min/Varoma/obr.1), dodajemy ugotowane ziemniaki. Całość miksujemy na gładką masę (w TM 10 sek/obr.5) doprawiamy solą, pieprzem, chili i natką. SMACZNEGO :) |