Wegania
  • Witam!
    • O Weganii
  • Warsztaty
    • Terminy
  • Jadłospisy
  • Blog
  • Kontakt

Fasolowo-ryżowe naleśniki z warzywami

9/6/2015

0 Komentarze

 
W naszej diecie przeważają rośliny strączkowe, więc pojawiają się w rozmaitych kombinacjach. Tym razem w postaci naleśników, które serwuje się w Indiach na śniadanie. Można podawać je z różnym farszem, najczęściej jednak z pastą z ziemniaków lub czatnejem kokosowym. Jednak możliwości jest tyle co Waszych pomysłów. :)

Picture
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI:
1/2 szklanki grochu lub fasolki mung lub
 fasoli azuki lub 
czerwonej soczewicyszklanka ryżu
1/2 łyżeczki soli30ml olejuolej do smażenia

WYKONANIE NALEŚNIKÓW:

Fasolkę i ryż moczymy oddzielnie ok. 6 godzin.Wylewamy wodę i płuczemy. Zarówno do fasolki jak i do ryżu wlewamy taką ilość wody aby po zmiksowaniu ryż i fasolka miała konsystencję ciasta naleśnikowego.Do robota kuchennego albo thermomixa wrzucamy fasolkę i wlewamy ok.300 ml wody i miksujemy (w thermomixie 30sek/obr.10). Powstały płyn wylewamy do innego naczynia.Tak samo robimy z ryżem. Wlewamy 300ml wody i miksujemy (w thermomixie 30sek/obr.10).Do masy ryżowej wlewamy masę fasolową, dodajemy sól i olej, mieszamy (w thermomixie 30sek/obr.4).Aby pierwsze naleśniki nie przywierały należy patelnię posmarować olejem.Smażymy tak jak zwykłe naleśniki.



  SKŁADNIKI NA FARSZ:
2-3 ziemniaki (u mnie pataty)
30 ml oleju kokosowego
kawałek imbiru o długości 2 cm starty na drobnej tarce
50 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka curry
 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
puszka pokrojonych pomidorów
sól i pieprz do smaku
1 chilli pokrojone w kostkę
posiekana natka do smaku opcjonalnie

WYKONANIE FARSZU:
Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy na parze ok. 20 min. (w TM 20 min/Varoma/obr.1)
na patelni albo do thermomixa wrzucamy starty imbir i podduszamy go na oleju (w TM 3 min/Varoma/obr.1)
Do imbiru wsypujemy wiórki i podduszamy ( w TM 2 min/Varoma/obr.1)
Wsypujemy curry, paprykę i pomidory. Dusimy ok. 15min (w TM 15 min/Varoma/obr.1), dodajemy ugotowane ziemniaki. Całość miksujemy na gładką masę (w TM 10 sek/obr.5)
doprawiamy solą, pieprzem, chili i natką.

SMACZNEGO :)
0 Komentarze



Odpowiedz

    ANKIETA

    Przepisy

    Wszystkie
    Bez Glutenu
    Desery
    Grill
    Na Surowo
    Napoje
    Obiady
    Pasty I Pasztety
    Pieczywo
    Przekąski
    Przetwory
    Sniadania
    Warsztaty
    Zupy

     

    Kanał RSS

    POLUB BLOGA:


    PARTNERZY:
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Durszlak.pl
    Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
    Obraz
    
Warsztaty
Blog
Kontakt

kontakt@wegania.pl
© 2015 Wegania. All rights reserved.

Obraz