Kotlety z soczewicy z ziemniakami oraz fasolką szparagową, marchewką i groszkiem
Składniki:
Wykonanie w thermomix'ie:
Wykonanie tradycyjne:
- migdały ze skórką lub bez 50g
- płatki drożdżowe 2 czubate łyżki
- woda
- soczewica czerwona 200g
- natka pietruszki pół pęczka
- cebula 200g
- ząbki czosnku 3szt
- olej 30 ml
- kajzerka 1 szt (porwana na drobne kawałki)
- majeranek 1 łyżeczka
- sól 1 łyżeczka
- pieprz 1/2 łyżeczki
Wykonanie w thermomix'ie:
- Do suchego TM wrzucamy migdały wraz z płatkami i rozdrabniamy 10sek/obr.10. Przesypujemy do innego naczynia.
- Do TM wlewamy wodę około 1,5l a do koszyczka wsypujemy soczewicę. Gotujemy 15min./100C/obr.3. Ugotowaną soczewicę wyjmujemy z thermomixa a wodę wylewamy.
- Do pustego i suchego TM wkładamy natkę i rozdrabniamy 3sek./obr.10
- Do TM wrzucamy cebule, czosnek i wlewamy olej. Rozdrabniamy 5sek./obr.5. Składniki zgarniamy kopystką na dno naczynia i dusimy 5 min./120C/obr.1
- Dodajemy soczewicę, kajzerkę,migdały wraz z płatkami, majeranek, sól oraz pieprz. Mieszamy 20 sek./obr.4
- Formujemy pulpety i obsmażamy na patelni.
Wykonanie tradycyjne:
- Rozdrobnione migdały mieszamy z płatkami drożdżowymi.
- Gotujemy soczewicę na sypko w garnku.
- Natkę siekamy.
- Siekamy cebulę z czosnkiem i chwilę podsmażamy.
- Do malaksera wrzucamy soczewicę, kajzerkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, natkę, migdały wraz z płatkami, majeranek, sół oraz pieprz. Mieszamy do połączenia składników.
- Formujemy pulpety i obsmażamy na patelni.