Minął weekend, więc szybko zrelacjonuję co się ostatnio u mnie wydarzyło. Otóż w miniony piątek na zaproszenie Stowarzyszenia Empatia w ramach Tygodnia Weganizmu poprowadziłam wraz z rodziną pokaz gotowania, który miał „tytuł” - Lunchboxowe inspiracje. Zaprezentowałam tam wersję lunchboxa w wersji konkretnego dania, żadnych tam przekąsek. Dodatkowe założenie było takie, aby każdy kto skorzysta z mojego pomysłu mógł w krótkim czasie, z prostych składników przygotować sobie, na kilka dni „wyprawkę” do pracy, która będzie zbilansowana, smaczna i różnorodna.
Zaprezentowałam dwa warianty. Przepisy znajdziecie poniżej:
Pokaz okazał się spotkaniem interaktywnym, więc oprócz gotowania mogliśmy porozmawiać z gośćmi na różne tematy szeroko pojętej kuchni roślinnej. A na koniec oczywiście degustacja. Każdy uczestnik spotkania dostał sowitą porcję dań, pewnie nawet niektórzy się najedli.
To było kolejne bardzo miłe doświadczenie. Dziękuję bardzo wszystkim za przybycie a zaangażowanym w organizację życzę dalszej energii w działaniu. Tak trzymajcie!
Zaprezentowałam dwa warianty. Przepisy znajdziecie poniżej:
- kasza jaglana z sosem pomidorowo-bazyliowym z ciecierzycą
- kasza gryczana, palona z sosem „pieczeniowym” z zieloną soczewicą.
Pokaz okazał się spotkaniem interaktywnym, więc oprócz gotowania mogliśmy porozmawiać z gośćmi na różne tematy szeroko pojętej kuchni roślinnej. A na koniec oczywiście degustacja. Każdy uczestnik spotkania dostał sowitą porcję dań, pewnie nawet niektórzy się najedli.
To było kolejne bardzo miłe doświadczenie. Dziękuję bardzo wszystkim za przybycie a zaangażowanym w organizację życzę dalszej energii w działaniu. Tak trzymajcie!
Sos pieczeniowy
Składniki i wykonanie:
olej kokosowy rafinowany lub rzepakowy 4 łyżki
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 jałowce
1 płaska łyżeczka rozmarynu
1 płaska łyżeczka tymianku
4 ząbki czosnku
Dusimy wszystko około 2 minuty na małym ogniu, następnie dorzucamy:
2 białe cebule opalone nad palnikiem przekrojone na pół
2 marchewki pokrojone w plastry
2 pietruszki pokrojone w plastry
4 łodygi selera naciowego pokrojone w kawałki
Dusimy około 15 minut. Dodajemy:
sos sojowy 4 łyżki
1,4 litra wody
1 łyżeczka domowego koncentratu warzywnego
1 łyżeczka domowej wegety
szczypta pieprzu i soli
Gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
Z garnka wyjmujemy liście laurowe, ziela angielskie oraz jałowiec. Wszystko blendujemy na gładki sos. Ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą. Do sosu dodajemy ugotowaną zieloną soczewicę.
Sos pomidorowy
Składniki i wykonanie:
2 cebule posiekane na drobno
2 ząbki czosnku
50 ml oleju
1 passata
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka bazylii suszonej
Najpierw cebulę wraz z czosnkiem siekamy na drobno i podduszamy na oleju około 5 minut. Dolewamy passatę wraz z przyprawami i dusimy około 20 minut. Do sosu dodajemy ugotowaną ciecierzycę.
Warzywa z patelni
Składniki i wykonanie:
2 cebule
koper włoski - połowa bulwy
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 brokuł
kilka pieczarek
sól i pieprz do smaku
Podduszamy wszystko na patelni do preferowanej miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku.
Sałatka
Składniki i wykonanie:
paczka mixu sałat 140g
paczka mała szpinaku 100g
3 garście rukoli
3 garście jarmużu
1 cebula czerwona
2 buraki ugotowane
1 słoiczek suszonych pomidorów bez zalewy pokrojonych w paski
1 słoiczek oliwek zielonych pokrojonych w plasterki
3 garście pestek dyni podprażonych
1 opakowanie tofu wędzonego podsmażonego na patelni
Sos do sałatki
2 awokado małe lub 1 duże
2 łyżeczki musztardy
6 łyżek oliwy
4 ząbki czosnku
300 ml wody
1 łyżeczka płaska soli
1 łyżeczka płaska pieprzu
1 łyżeczka oregano suszonego
Miksujemy na gładko 30 sek./obr.10. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Baton
Składniki i wykonanie:
Daktyle suszone 100g
Rodzynki suszone 80g
Masło orzechowe 130g
Olej kokosowy lub rzepakowy 70g
Mleko roślinne 80 ml
Płatki owsiane 150g
Słonecznik 25 g
Pestki dyni 25g
Żurawina 50g
Nasiona chia 35g
Wiórki kokosowe 20g
Daktyle i rodzynki na 5 minut zalewamy ciepłą wodą. Po tym czasie wodę odlewamy a rodzynki i daktyle blendujemy (w TM 5 sek/obr.10) Dokładamy pozostałe składniki i mieszamy do ich połączenia (w TM 30 sek./noże wsteczne/obr.5). Blachę o wymiarach 25/21 cm wykładamy papierem do pieczenia a na nim rozprowadzamy lepką masę. Masę wygładzamy zwilżonymi rękami. Masę pieczemy 20 minut w 170C. Kroimy po ostudzeniu. Przechowujemy w pojemniku plastikowym lub zamkniętym słoiku.
Składniki i wykonanie:
olej kokosowy rafinowany lub rzepakowy 4 łyżki
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 jałowce
1 płaska łyżeczka rozmarynu
1 płaska łyżeczka tymianku
4 ząbki czosnku
Dusimy wszystko około 2 minuty na małym ogniu, następnie dorzucamy:
2 białe cebule opalone nad palnikiem przekrojone na pół
2 marchewki pokrojone w plastry
2 pietruszki pokrojone w plastry
4 łodygi selera naciowego pokrojone w kawałki
Dusimy około 15 minut. Dodajemy:
sos sojowy 4 łyżki
1,4 litra wody
1 łyżeczka domowego koncentratu warzywnego
1 łyżeczka domowej wegety
szczypta pieprzu i soli
Gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
Z garnka wyjmujemy liście laurowe, ziela angielskie oraz jałowiec. Wszystko blendujemy na gładki sos. Ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą. Do sosu dodajemy ugotowaną zieloną soczewicę.
Sos pomidorowy
Składniki i wykonanie:
2 cebule posiekane na drobno
2 ząbki czosnku
50 ml oleju
1 passata
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka bazylii suszonej
Najpierw cebulę wraz z czosnkiem siekamy na drobno i podduszamy na oleju około 5 minut. Dolewamy passatę wraz z przyprawami i dusimy około 20 minut. Do sosu dodajemy ugotowaną ciecierzycę.
Warzywa z patelni
Składniki i wykonanie:
2 cebule
koper włoski - połowa bulwy
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 brokuł
kilka pieczarek
sól i pieprz do smaku
Podduszamy wszystko na patelni do preferowanej miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku.
Sałatka
Składniki i wykonanie:
paczka mixu sałat 140g
paczka mała szpinaku 100g
3 garście rukoli
3 garście jarmużu
1 cebula czerwona
2 buraki ugotowane
1 słoiczek suszonych pomidorów bez zalewy pokrojonych w paski
1 słoiczek oliwek zielonych pokrojonych w plasterki
3 garście pestek dyni podprażonych
1 opakowanie tofu wędzonego podsmażonego na patelni
Sos do sałatki
2 awokado małe lub 1 duże
2 łyżeczki musztardy
6 łyżek oliwy
4 ząbki czosnku
300 ml wody
1 łyżeczka płaska soli
1 łyżeczka płaska pieprzu
1 łyżeczka oregano suszonego
Miksujemy na gładko 30 sek./obr.10. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Baton
Składniki i wykonanie:
Daktyle suszone 100g
Rodzynki suszone 80g
Masło orzechowe 130g
Olej kokosowy lub rzepakowy 70g
Mleko roślinne 80 ml
Płatki owsiane 150g
Słonecznik 25 g
Pestki dyni 25g
Żurawina 50g
Nasiona chia 35g
Wiórki kokosowe 20g
Daktyle i rodzynki na 5 minut zalewamy ciepłą wodą. Po tym czasie wodę odlewamy a rodzynki i daktyle blendujemy (w TM 5 sek/obr.10) Dokładamy pozostałe składniki i mieszamy do ich połączenia (w TM 30 sek./noże wsteczne/obr.5). Blachę o wymiarach 25/21 cm wykładamy papierem do pieczenia a na nim rozprowadzamy lepką masę. Masę wygładzamy zwilżonymi rękami. Masę pieczemy 20 minut w 170C. Kroimy po ostudzeniu. Przechowujemy w pojemniku plastikowym lub zamkniętym słoiku.