Krótka historia rodem z komiksów Marvela. Uwolniony z misy Megadrożdżak użył broni zwiększania objętości, aby niepodzielnie zapanować w tortownicy. Jednak czujny Superowoc miał swoje plany i stanął do walki o to terytorium. Kaskadowe użycie rakiet porzeczkowych, malinowych, borówkowych i jabłkowych zatrzymało Megadrożdżaka i zakończyło starcie podziałem terenu. Ostatecznie stosunki miedzy herosami ogrzały się bardzo mocno w piekarniku, a efekt legendarnego pojedynku był zaskakujący dla świadków zdarzenia. Tak przepysznego ciasta drożdżowego z owocami nie jedliśmy od dawien dawna. A dzieciaki już nie mogą doczekać się kolejnego odcinka sagi o kuchennych superbohaterach. Używajcie witaminowych pocisków, gdzie i jak tylko się da, niech dokonują ekspansji i zabierają teren pustym kaloriom. Maksymalnie wykorzystajcie czas, kiedy jest na nie sezon. Nawet najprostsze dania zyskują wiele dzięki świeżości składników.
Skład ciasta:
500 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
100 g cukru trzcinowego
50 ml oleju kokosowego
30 g świeżych drożdży
300 ml „mleka” roślinnego
szczypta soli
Owoce: owoce sezonowe, tu: czarna porzeczka, maliny, jabłko, borówki.
Kruszonka: 100 g mąki, 100 g cukru, 70 ml oleju kokosowego
Składniki kruszonki połączyć i rozetrzeć na mniejsze grudki. W TM 8 sek/obr.5
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta łączymy i wyrabiamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. W TM
2 min./ interwał, czyli kłosik. Przekładamy do miski natłuszczonej olejem i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość ( u mnie około 40 min). Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy lekko je rozwałkujemy nadając kształt formy do pieczenia. Na wierzchu ciasta kładziemy owoce, a na nie kruszonkę. Ciasto pieczemy w 180 C (pieczenie góra, dół) przez około 50 minut.
Skład ciasta:
500 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
100 g cukru trzcinowego
50 ml oleju kokosowego
30 g świeżych drożdży
300 ml „mleka” roślinnego
szczypta soli
Owoce: owoce sezonowe, tu: czarna porzeczka, maliny, jabłko, borówki.
Kruszonka: 100 g mąki, 100 g cukru, 70 ml oleju kokosowego
Składniki kruszonki połączyć i rozetrzeć na mniejsze grudki. W TM 8 sek/obr.5
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta łączymy i wyrabiamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. W TM
2 min./ interwał, czyli kłosik. Przekładamy do miski natłuszczonej olejem i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość ( u mnie około 40 min). Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy lekko je rozwałkujemy nadając kształt formy do pieczenia. Na wierzchu ciasta kładziemy owoce, a na nie kruszonkę. Ciasto pieczemy w 180 C (pieczenie góra, dół) przez około 50 minut.