Wegania
  • Witam!
    • O Weganii
  • Warsztaty
    • Terminy
  • Jadłospisy
  • Blog
  • Kontakt

Naleśnik, czyli pokusa nasza powszednia.

30/1/2019

3 Komentarze

 
Obraz
Naleśnik … Kto nie lubi naleśnika niech pierwszy rzuci naleśnikiem. Zasadniczo nic zdrowego do menu nie wnoszą, ale, jak już na tym talerzu przed nami stoją to plany liczenia kalorii biorą w łeb. Przynajmniej u mnie. Nie zamierzam z tym walczyć, więc, aby spokojnie spać mam swoją wersję, w której trochę odżywczych kąsków przemycam. Polecam ten przepis tym, którzy mimo wszystko wolą po konsumpcji nie mieć zbyt dużych wyrzutów sumienia. 

Naleśniki jabłkowe z musem orzechowo-malinowym

Składniki na ciasto:

400g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych
2 łyżeczki czubate cynamonu (dla tych co uwielbiają cynamon jak ja :-) )
2 łyżeczki cukru trzcinowego
200 ml wody niegazowanej
100 ml mleka roślinnego
1 banan
300 g mąki żytniej jasnej typ 720
1/2 proszku do pieczenia
olej do smażenia

Składniki na mus orzechowo-malinowy:

40 g orzechów nerkowca
100 ml mleka roślinnego
4 garście malin (u mnie mrożone)
2 łyżeczki cukru trzcinowego

Wykonanie tradycyjne ciasta:

  1. Jabłka ścieramy na tarce. Dodajemy do nich cynamon i cukier. Odstawiamy.
  2. W oddzielnej misce blendujemy banana z wodą i mlekiem na gładko.
  3. Dosypujemy mąkę, proszek i razem blendujemy.
  4. Dorzucamy starte jabłka i mieszamy łyżką do połączenia składników.
  5. Jeśli nasza masa ma konsystencję gęstej śmietany to smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Jeśli jest zbyt gęsta, że łyżką nie da się jej swobodnie rozprowadzić na patelni to dolewamy odrobinę mleka roślinnego. Gęstość masy zależy od typu mąki jaki dodacie.

Wykonanie tradycyjne musu:


  1. Orzechy najlepiej namoczyć w wodzie przez około 30 min aby łatwiej się zblendowały. Chyba że Wasz blender da radę bez namaczania ;-)
  2. Orzechy, mleko, maliny oraz cukier blendujemy na gładko. 

Wykonanie ciasta w thermomixie:


  1. Do TM wrzucamy jabłka obrane, bez gniazd nasiennych pokrojone na ćwiartki. Wsypujemy cynamon oraz cukier. Rozdrabniamy 5 sek./obr.4. Przekładamy do miski.
  2. Do TM wlewamy wodę, mleko roślinne oraz dorzucamy banana. Miksujemy 15 sek./obr.4
  3. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy 15 sek./obr.4
  4. Dorzucamy rozdrobnione wcześniej jabłka i mieszamy 10 sek./noże wsteczne/obr.3
  5. Jeśli nasza masa ma konsystencję gęstej śmietany to smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Jeśli jest zbyt gęsta, że łyżką nie da się jej swobodnie rozprowadzić na patelni to  dolewamy odrobinę mleka roślinnego. Gęstość masy zależy od typu mąki jaki dodacie. 

Wykonanie musu w thermomixie:


  1. Do czystego TM wrzucamy orzechy nerkowca. Wlewamy mleko. Wrzucamy maliny i dosypujemy cukru. Wszystko miksujemy 1 min./obr.10.
3 Komentarze
Paula link
15/2/2019 00:43:47

Jaki zamiennik maki przennej?
Super przepisy
Pozdrawiam - https://www.wolfiepoli.com/

Odpowiedz
Wegania
15/2/2019 09:09:20

Nie próbowałam z inną mąką. Jestem jednak przekonana, że i żytnia i np. ryżowa (z bezglutenowych) da sobie z tym naleśnikiem radę.

Odpowiedz
Kama link
7/8/2019 12:21:14

Za naleśniki to ja bym się dała pokroić :D Uwielbiam takie z dżemem własnej roboty.

Odpowiedz



Odpowiedz

    ANKIETA

    Przepisy

    Wszystkie
    Bez Glutenu
    Desery
    Grill
    Na Surowo
    Napoje
    Obiady
    Pasty I Pasztety
    Pieczywo
    Przekąski
    Przetwory
    Sniadania
    Warsztaty
    Zupy

     

    Kanał RSS

    POLUB BLOGA:


    PARTNERZY:
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Durszlak.pl
    Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
    Obraz
    
Warsztaty
Blog
Kontakt

kontakt@wegania.pl
© 2015 Wegania. All rights reserved.

Obraz