Naleśnik … Kto nie lubi naleśnika niech pierwszy rzuci naleśnikiem. Zasadniczo nic zdrowego do menu nie wnoszą, ale, jak już na tym talerzu przed nami stoją to plany liczenia kalorii biorą w łeb. Przynajmniej u mnie. Nie zamierzam z tym walczyć, więc, aby spokojnie spać mam swoją wersję, w której trochę odżywczych kąsków przemycam. Polecam ten przepis tym, którzy mimo wszystko wolą po konsumpcji nie mieć zbyt dużych wyrzutów sumienia.
Naleśniki jabłkowe z musem orzechowo-malinowym
Składniki na ciasto:
400g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych
2 łyżeczki czubate cynamonu (dla tych co uwielbiają cynamon jak ja :-) )
2 łyżeczki cukru trzcinowego
200 ml wody niegazowanej
100 ml mleka roślinnego
1 banan
300 g mąki żytniej jasnej typ 720
1/2 proszku do pieczenia
olej do smażenia
Składniki na mus orzechowo-malinowy:
40 g orzechów nerkowca
100 ml mleka roślinnego
4 garście malin (u mnie mrożone)
2 łyżeczki cukru trzcinowego
Wykonanie tradycyjne ciasta:
Wykonanie tradycyjne musu:
Wykonanie ciasta w thermomixie:
Wykonanie musu w thermomixie:
Naleśniki jabłkowe z musem orzechowo-malinowym
Składniki na ciasto:
400g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych
2 łyżeczki czubate cynamonu (dla tych co uwielbiają cynamon jak ja :-) )
2 łyżeczki cukru trzcinowego
200 ml wody niegazowanej
100 ml mleka roślinnego
1 banan
300 g mąki żytniej jasnej typ 720
1/2 proszku do pieczenia
olej do smażenia
Składniki na mus orzechowo-malinowy:
40 g orzechów nerkowca
100 ml mleka roślinnego
4 garście malin (u mnie mrożone)
2 łyżeczki cukru trzcinowego
Wykonanie tradycyjne ciasta:
- Jabłka ścieramy na tarce. Dodajemy do nich cynamon i cukier. Odstawiamy.
- W oddzielnej misce blendujemy banana z wodą i mlekiem na gładko.
- Dosypujemy mąkę, proszek i razem blendujemy.
- Dorzucamy starte jabłka i mieszamy łyżką do połączenia składników.
- Jeśli nasza masa ma konsystencję gęstej śmietany to smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Jeśli jest zbyt gęsta, że łyżką nie da się jej swobodnie rozprowadzić na patelni to dolewamy odrobinę mleka roślinnego. Gęstość masy zależy od typu mąki jaki dodacie.
Wykonanie tradycyjne musu:
- Orzechy najlepiej namoczyć w wodzie przez około 30 min aby łatwiej się zblendowały. Chyba że Wasz blender da radę bez namaczania ;-)
- Orzechy, mleko, maliny oraz cukier blendujemy na gładko.
Wykonanie ciasta w thermomixie:
- Do TM wrzucamy jabłka obrane, bez gniazd nasiennych pokrojone na ćwiartki. Wsypujemy cynamon oraz cukier. Rozdrabniamy 5 sek./obr.4. Przekładamy do miski.
- Do TM wlewamy wodę, mleko roślinne oraz dorzucamy banana. Miksujemy 15 sek./obr.4
- Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy 15 sek./obr.4
- Dorzucamy rozdrobnione wcześniej jabłka i mieszamy 10 sek./noże wsteczne/obr.3
- Jeśli nasza masa ma konsystencję gęstej śmietany to smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni. Jeśli jest zbyt gęsta, że łyżką nie da się jej swobodnie rozprowadzić na patelni to dolewamy odrobinę mleka roślinnego. Gęstość masy zależy od typu mąki jaki dodacie.
Wykonanie musu w thermomixie:
- Do czystego TM wrzucamy orzechy nerkowca. Wlewamy mleko. Wrzucamy maliny i dosypujemy cukru. Wszystko miksujemy 1 min./obr.10.