Poniżej przepis na zupę na każdą okazję. Możemy ją zastosować w celach specjalistycznych - np. ciepły posiłek po treningu w warunkach, takich jak za oknem. Dzięki jarmużowi mamy działanie alkalizujące i antyoksydacyjne a dzięki soczewicy uzupełnienie białka, reszta składu to witaminowy kompleks na jesień. Możemy też znaleźć zastosowanie ogólne - bez podtekstów zwyczajnie, smacznie się najeść. Tak, czy inaczej smacznego!
Skład:
1 cebula
1 ząbek czosnku
25 g oleju
2 szt. marchwi
1 szt. pietruszki
1/4 selera
5 szt. ziemniaków
średni kawałek pora
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
5 liści jarmużu bez zgrubiałych łodyg
łyżeczka bulionu warzywnego (domowego)
2 łyżeczki domowej „vegety”
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 płaskiej łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu
około 1.5 litra wody
Wykonanie tradycyjne:
Cebulę i czosnek siekamy na drobne kawałki i dusimy na patelni. Resztę warzyw kroimy na mniejsze kawałki i wraz z cebulą, czosnkiem i resztą składników gotujemy około 30 min. do miękkości. Po ugotowaniu blendujemy do konsystencji przez nas preferowanej i ewentualnie przyprawiamy do smaku.
Wykonanie Thermomix:
Cebulę z czosnkiem rozdrabniamy 3 sek./obr. 5. Wlewamy olej i dusimy 3 min./Varoma/obr.1. Wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone na kawałki wraz z przyprawami, „vegetą” i bulionem i rozdrabniamy 5 sek./obr. 5. Wlewamy wodę i gotujemy 25 min./100 C/obr.1. Czekamy chwilę, aby temperatura troche spadła i blendujemy 5 sek./obr. 5.
Skład:
1 cebula
1 ząbek czosnku
25 g oleju
2 szt. marchwi
1 szt. pietruszki
1/4 selera
5 szt. ziemniaków
średni kawałek pora
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
5 liści jarmużu bez zgrubiałych łodyg
łyżeczka bulionu warzywnego (domowego)
2 łyżeczki domowej „vegety”
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 płaskiej łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu
około 1.5 litra wody
Wykonanie tradycyjne:
Cebulę i czosnek siekamy na drobne kawałki i dusimy na patelni. Resztę warzyw kroimy na mniejsze kawałki i wraz z cebulą, czosnkiem i resztą składników gotujemy około 30 min. do miękkości. Po ugotowaniu blendujemy do konsystencji przez nas preferowanej i ewentualnie przyprawiamy do smaku.
Wykonanie Thermomix:
Cebulę z czosnkiem rozdrabniamy 3 sek./obr. 5. Wlewamy olej i dusimy 3 min./Varoma/obr.1. Wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone na kawałki wraz z przyprawami, „vegetą” i bulionem i rozdrabniamy 5 sek./obr. 5. Wlewamy wodę i gotujemy 25 min./100 C/obr.1. Czekamy chwilę, aby temperatura troche spadła i blendujemy 5 sek./obr. 5.