Gdy jest sezon na śliwki w naszym domu nigdy ich nie brakuje. Powstają z nich pyszne powidła, kompoty, ciasta. Moje starsze chodzi do szkoły, więc pomyślałam, że na przerwie chętnie wciągnie taką pełnowartościową drożdżówkę ze śliwkami. A ponieważ nie cierpię kupowania napuszonych spulchniaczami i bezwartościowych buł ze sklepu, zrobiłam własne na mące orkiszowej bez niechcianych dodatków.
SKŁADNIKI NA CIASTO: 600 g ziaren orkiszu lub mąki orkiszowej 80 g cukru 200 ml mleka roślinnego ( u mnie kokosowe) 80 g oleju kokosowego lub margaryny roślinnej 20 g świeżych drożdży 30 g oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli | KRUSZONKA: 100 g mąki orkiszowej albo jakiej chcecie 70 g cukru 60 g margaryny roślinnej lub oleju 1 łyżeczka cynamonu NADZIENIE : ok. 1 kg śliwek 30 g cukru 1 łyżeczka cynamonu |