Gdy nadchodzą upały ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę jest gotowanie fikuśnych dań. W ogóle lubię prostotę w kuchni a już przy 30C wprost uwielbiam. W takie dni, jak dziś, gdy co chwila pojawia się nawałnica świetnym rozwiązaniem jest sprawdzenie zapasów, chwila zastanowienia i przygotowanie smacznego i zdrowego posiłku z najlepszych składników, czyli tych, które mamy pod ręką. A oto i mój dzisiejszy spontan. Gotowane na parze: ziemniaki, szparagi, fasolka szparagowa i cukinia. Do tego dressing, który jest dla tego typu potraw kluczowy. Tu świetnie spełnił swe zadanie sos ze zmiksowanych wcześniej wspomnianych warzyw plus tofu i limonka. Do tego świeża sałata ze szczypiorem podlane „śmietaną” z migdałów. I gotowe. Ani burza, ani upał najedzonemu brzuszkowi niestraszne, a i sił witalnych przypływ odczuwalny. Polecam na ciężkie, upalne dni. Oczywiście jest tu olbrzymie pole do Waszej improwizacji. Śmiało użyjcie tych warzyw, które są pod ręką. Nie sposób tu coś sknocić. Będzie smakowało zarówno i przed i po burzy.
Sos- składniki:
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Olej 30ml
1 łyżka sosu sojowego
Domowa przyprawa warzywna 2 łyżeczki
Domowy bulion warzywny 1 łyżeczka
Liście laurowe 2 szt.
Ziele angielskie 3 kulki
Woda 350 ml
Limonka sok 2 łyżki
Tofu naturalne -połowa kostki, czyli około 90g
Warzywa :
Cukinia 1 szt.
Fasolka szparagowa 500g
Ziemniaki młode 500-600g
Szparagi 1 pęczek
Pomidor 1 szt.
Wykonanie tradycyjne:
Cebulę i czosnek kroimy i podduszamy w rondelku na oleju. Dodajemy pozostałe składniki oprócz limonki i tofu. Wszystko dusimy pod przykryciem około 15 minut.
W tym czasie parujemy warzywa (ziemniaki umyte i pokrojone na ćwiartki, fasolkę, szparagi, cukinię pokrojoną w plastry).
Po 15 minutach z rondla wyjmujemy liście oraz ziele. Dodajemy tofu, sok z limonki oraz około 150 g uparowanych warzyw (np. kilka plastrów cukinii i kilka szparagów). Wszystko blendujemy na gładką masę.
Wykonanie w Thermomixie:
Do TM wrzucamy cebulę i czosnek i rozdrabniamy 4 sek./obr.5. Wlewamy olej i dusimy 3 min/100C/obr.1 Dodajemy pozostałe składniki sosu (oprócz limonki i tofu). Do TM wkładamy koszyczek z pokrojonymi na ćwiartki, wcześniej dobrze umytymi ziemniakami. Na pokrywę TM nakładamy przystawkę Varoma i na dolnej części układamy umytą, z odkrojonymi końcówkami fasolkę szparagową. Na górnej ,,półce” kładziemy pokrojoną w plastry cukinię, a na nią umyte i przekrojone na pół szparagi, bez zdrewniałych końców. Wszystko parujemy 25 min./100C/obr.1
Po tym czasie wyjmujemy z koszyczkiem uparowane ziemniaki i wkładamy do garnka, aby nie wystygły. Warzywa parujemy dalej jeszcze 10 min./100C/obr.1. Varome odstawiamy na bok.
Z TM wyjmujemy liście i ziele angielskie. Dodajemy wyciśnięty sok z limonki, tofu oraz około 150g uparowanych warzyw (np. kilka plastrów cukinii i kilka szparagów). Miksujemy wszystko na gładką masę 20 sek./obr.10.
Sos- składniki:
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Olej 30ml
1 łyżka sosu sojowego
Domowa przyprawa warzywna 2 łyżeczki
Domowy bulion warzywny 1 łyżeczka
Liście laurowe 2 szt.
Ziele angielskie 3 kulki
Woda 350 ml
Limonka sok 2 łyżki
Tofu naturalne -połowa kostki, czyli około 90g
Warzywa :
Cukinia 1 szt.
Fasolka szparagowa 500g
Ziemniaki młode 500-600g
Szparagi 1 pęczek
Pomidor 1 szt.
Wykonanie tradycyjne:
Cebulę i czosnek kroimy i podduszamy w rondelku na oleju. Dodajemy pozostałe składniki oprócz limonki i tofu. Wszystko dusimy pod przykryciem około 15 minut.
W tym czasie parujemy warzywa (ziemniaki umyte i pokrojone na ćwiartki, fasolkę, szparagi, cukinię pokrojoną w plastry).
Po 15 minutach z rondla wyjmujemy liście oraz ziele. Dodajemy tofu, sok z limonki oraz około 150 g uparowanych warzyw (np. kilka plastrów cukinii i kilka szparagów). Wszystko blendujemy na gładką masę.
Wykonanie w Thermomixie:
Do TM wrzucamy cebulę i czosnek i rozdrabniamy 4 sek./obr.5. Wlewamy olej i dusimy 3 min/100C/obr.1 Dodajemy pozostałe składniki sosu (oprócz limonki i tofu). Do TM wkładamy koszyczek z pokrojonymi na ćwiartki, wcześniej dobrze umytymi ziemniakami. Na pokrywę TM nakładamy przystawkę Varoma i na dolnej części układamy umytą, z odkrojonymi końcówkami fasolkę szparagową. Na górnej ,,półce” kładziemy pokrojoną w plastry cukinię, a na nią umyte i przekrojone na pół szparagi, bez zdrewniałych końców. Wszystko parujemy 25 min./100C/obr.1
Po tym czasie wyjmujemy z koszyczkiem uparowane ziemniaki i wkładamy do garnka, aby nie wystygły. Warzywa parujemy dalej jeszcze 10 min./100C/obr.1. Varome odstawiamy na bok.
Z TM wyjmujemy liście i ziele angielskie. Dodajemy wyciśnięty sok z limonki, tofu oraz około 150g uparowanych warzyw (np. kilka plastrów cukinii i kilka szparagów). Miksujemy wszystko na gładką masę 20 sek./obr.10.