Potrzeba matką wynalazku to absolutnie prawdziwe powiedzenie. W mojej kuchni zdarza się sytuacja, że zapasy się kończą, człowiek zły, bo głodny, a wychodzić z domu do sklepu się zwyczajnie nie chce. Wykładam na stół to co mam i patrzę i główkuję co by połączyć ze sobą, żeby nabrało nowego, smakowitego życia. Tym razem miałam niewielkie pole manewru, za to efekt końcowy wyszedł odwrotnie proporcjonalny do ilości składników i stopnia skomplikowania. Koniec końców powstała niskokaloryczna pasta, w której znajdziecie same zdrowotności z witaminą C i żelazem na czele. A, że pogoda jest, jaka jest to tym bardziej polecam. Szybko, zdrowo i smacznie to tak w telegraficznym skrócie.
Składniki:
2 duże cukinie (ok. 400 g)
1/2 pęczka natki pietruszki
3 ząbki czosnku
olej ok. 30 g
2 łyżki soku z cytryny
2 szczypty soli i pieprzu
szczypta chilli
Wykonanie tradycyjne:
Cukinię ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w blenderze. Następnie podsmażamy na patelni. Dodajemy czosnek i chwilę dusimy. Wszystko przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składnik, oprócz natki. Blendujemy na gładką masę, dodajemy posiekaną natkę i mieszamy.
Wykonanie w Thermomixie:
Do TM wrzucamy umyte i pokrojone na grube kawałki cukinie. Rozdrabniamy 4 sek./obr. 7. Wlewamy olej i dusimy 5 min./100C/obr.1. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, sok z cytryny, sól, pieprz i chilli. Natkę siekamy na drobno i dodajemy do reszty. Mieszamy wszystko razem -10 sek./obr. 4.
Gotowe!
Składniki:
2 duże cukinie (ok. 400 g)
1/2 pęczka natki pietruszki
3 ząbki czosnku
olej ok. 30 g
2 łyżki soku z cytryny
2 szczypty soli i pieprzu
szczypta chilli
Wykonanie tradycyjne:
Cukinię ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w blenderze. Następnie podsmażamy na patelni. Dodajemy czosnek i chwilę dusimy. Wszystko przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składnik, oprócz natki. Blendujemy na gładką masę, dodajemy posiekaną natkę i mieszamy.
Wykonanie w Thermomixie:
Do TM wrzucamy umyte i pokrojone na grube kawałki cukinie. Rozdrabniamy 4 sek./obr. 7. Wlewamy olej i dusimy 5 min./100C/obr.1. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, sok z cytryny, sól, pieprz i chilli. Natkę siekamy na drobno i dodajemy do reszty. Mieszamy wszystko razem -10 sek./obr. 4.
Gotowe!