Warzywa dają nieocenione korzyści naszemu zdrowiu. Starajmy się je przemycać zawsze i w każdej postaci. W formie pasztetu i w połączeniu z innymi dodatkami, (u nas z ogórkiem kiszonym), stają się naprawdę smakowitym kąskiem. Jest duża szansa, że dzieciaki poproszą o dokładkę. ;)
SKŁADNIKI: 100 g wegańskiego żółtego sera pokrojonego na kawałki 1 cebula 3 łyżki oliwy 300 g bakłażana i cukinii pokrojonych na kawałki 5 suszonych pomidorów ,,glut" z siemienia lnianego zamiast jajka 3 łyżki bułki tartej własna "vegeta" 2 łyżeczki płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki majeranku. | WYKONANIE: Do thermomixa lub malaksera wkładamy ser żółty, rozdrabniamy. ( w TM 5sek/obr.7). Przesypujemy ser do innego naczynia. Wkładamy do naczynia cebulę i rozdrabniamy 3sek/obr.5. Podsmażamy 2 min/Varoma/obr.1 Następnie wkładamy pozostałe składniki, bakłażana, cukinię i pokrojone na małe kawałki suszone pomidory i rozdrabniamy ( w TM 5 sek/obr.7) .Na koniec dodajemy przyprawy i bułkę tartą, mieszamy (TM 7 sek/obr.3) Dodajemy ,,gluta" z siemienia. 1 łyżkę siemienia gotujemy na małym ogniu z 100 ml wody do momentu, aż zrobi się gęsty kisiel tzw. ,,glut". Wszystko dokładnie mieszamy ( w TM 5 sek/obr.4). Pasztet pieczemy ok. 1 h w 180C z termoobiegiem. Smacznego :) |