Już prawie po cukinii, za to spore egzemplarze można trafić. Ja je lubię, bo jeśli nie są ekstremalnie wyrośnięte to ciągle są delikatne do pieczenia a obszar załadunkowy mają w sam raz. Powyżej smaczna kompozycja z gatunku "nie wyrzucamy niczego". Mi akurat kolorowo wyszło, więc i oczy jadły radośnie. :) Fajnie pasuje tam cieciorka a strączków na co dzień nigdy za dużo.
Składniki:
2 duże cukinie
3 czerwone cebule
8 pieczarek
2 pomidory żółte
2 pomidory czerwone
Ugotowana ciecierzyca lub z puszki
Natka do posypania
Sos pomidorowy:
3 duże pomidory
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
Szczypta soli i pieprzu
Miksujemy wszystkie składniki na sos na gładką masę. Cukinie przekrawamy wzdłuż i z każdej połówki wyjmujemy miąższ. Miąższ kroimy na drobno i przekładamy do miski. Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy pieczarki pokrojone w plastry oraz wspomniany wcześniej miąższ. Do przekrojonych cukinii wkładamy sos pomidorowy. Na sos kładziemy plastry świeżej cebuli. Na cebulę wkładamy pieczarki wraz z miąższem. Posypujemy je ciecierzycą i kładziemy na wierzch plastry pomidorów.
Tak przygotowane cukinie pieczemy 30 min. w 200C (góra dół).
Po tym czasie pozostaje tylko smakowita konsumpcja. Zatem smacznego!
Składniki:
2 duże cukinie
3 czerwone cebule
8 pieczarek
2 pomidory żółte
2 pomidory czerwone
Ugotowana ciecierzyca lub z puszki
Natka do posypania
Sos pomidorowy:
3 duże pomidory
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
Szczypta soli i pieprzu
Miksujemy wszystkie składniki na sos na gładką masę. Cukinie przekrawamy wzdłuż i z każdej połówki wyjmujemy miąższ. Miąższ kroimy na drobno i przekładamy do miski. Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy pieczarki pokrojone w plastry oraz wspomniany wcześniej miąższ. Do przekrojonych cukinii wkładamy sos pomidorowy. Na sos kładziemy plastry świeżej cebuli. Na cebulę wkładamy pieczarki wraz z miąższem. Posypujemy je ciecierzycą i kładziemy na wierzch plastry pomidorów.
Tak przygotowane cukinie pieczemy 30 min. w 200C (góra dół).
Po tym czasie pozostaje tylko smakowita konsumpcja. Zatem smacznego!