Niby kolejna pizza, niby oklepana sprawa, niby nic nowego, niby, niby ... A jednak, jeśli skusicie się na ten wariant z pewnością pizza nabierze dla Was innego wymiary smaku. Co ważne w takiej odsłonie macie bonus białkowy w postaci sosu z ciecierzycy i tofu zamiast pomidorowego i pełnowartościowe, bezglutenowe ciasto z gryki. Niby małe zmiany :) a różnica zasadnicza.Polecam i koneserom i okazjonalnym pożeraczom.
Składniki na ciasto:
Mąka gryczana 400 g ( można zmielić kaszę gryczaną nieprażoną w TM 30 sek/obr.10)
Siemię lniane zmielone 2 łyżki
Drożdże świeże 10g
Cukier trzcinowy 1 łyżeczka
Sól himalajska 2 łyżeczki
Woda ciepła około 200 ml
Mąka do posypania blatu
Sos z ciecierzycy:
Tofu wędzone około 180 g
Ciecierzyca ugotowana 50-100 g
Wędzona papryka 2 szczypty
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
0lej z pestek winogron 2 łyżki
1 łyżeczka oregano
Woda około 150 ml (ma wyjść gęsty sos)
Warzywa:
Szparagi, cebula, papryka, oliwki, pomidorki koktajlowe,szpinak albo rukola.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy aż uzyskamy jednolitą gładką masę ( w thermomixie 1 min/ interwał). Odstawiamy na 30 minut a w między czasie robimy sos.
Tofu, ciecierzycę, przyprawy, zioła, olej wraz z wodą miksujemy na sos. Gęstość sosu zależy od tego ile wody dodacie. Ciasto dzielimy na 3 części. Posypujemy sowicie blat mąką i rozwałkowujemy pierwszy blat. Pozostałe kawałki zawijamy w folię wówczas ciasto nie będzie się kruszyć i będzie łatwo je wałkować.Ciasto ma być cieniutkie o grubości około 1-2 mm. Ciasto jest delikatne więc ostrożnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy część sosu, a na sos kładziemy najpierw pokrojoną cebulę, następnie pozostałe warzywa według uznania. Tak samo postępujemy z każdym kolejnym kawałkiem ciasta. Mi wyszły 3 koła o średnicy około 23 cm
Pizzę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 C z termoobiegiem, około 10 do 15 minut. Jest gotowa gdy brzegi są podpieczone. Po upieczeniu kładziemy na nią szpinak albo rukolę i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
Składniki na ciasto:
Mąka gryczana 400 g ( można zmielić kaszę gryczaną nieprażoną w TM 30 sek/obr.10)
Siemię lniane zmielone 2 łyżki
Drożdże świeże 10g
Cukier trzcinowy 1 łyżeczka
Sól himalajska 2 łyżeczki
Woda ciepła około 200 ml
Mąka do posypania blatu
Sos z ciecierzycy:
Tofu wędzone około 180 g
Ciecierzyca ugotowana 50-100 g
Wędzona papryka 2 szczypty
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
0lej z pestek winogron 2 łyżki
1 łyżeczka oregano
Woda około 150 ml (ma wyjść gęsty sos)
Warzywa:
Szparagi, cebula, papryka, oliwki, pomidorki koktajlowe,szpinak albo rukola.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy aż uzyskamy jednolitą gładką masę ( w thermomixie 1 min/ interwał). Odstawiamy na 30 minut a w między czasie robimy sos.
Tofu, ciecierzycę, przyprawy, zioła, olej wraz z wodą miksujemy na sos. Gęstość sosu zależy od tego ile wody dodacie. Ciasto dzielimy na 3 części. Posypujemy sowicie blat mąką i rozwałkowujemy pierwszy blat. Pozostałe kawałki zawijamy w folię wówczas ciasto nie będzie się kruszyć i będzie łatwo je wałkować.Ciasto ma być cieniutkie o grubości około 1-2 mm. Ciasto jest delikatne więc ostrożnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy część sosu, a na sos kładziemy najpierw pokrojoną cebulę, następnie pozostałe warzywa według uznania. Tak samo postępujemy z każdym kolejnym kawałkiem ciasta. Mi wyszły 3 koła o średnicy około 23 cm
Pizzę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 C z termoobiegiem, około 10 do 15 minut. Jest gotowa gdy brzegi są podpieczone. Po upieczeniu kładziemy na nią szpinak albo rukolę i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.