Odkąd są dostępne młode ziemniaczki nie mogę się im oprzeć. Smakują mi w różnej postaci. Parowane ze świeżym koperkiem lub pływające w wiosennej zupce, jednak tym razem ochota przyszła na placki. Najbardziej lubię placki z młodych ziemniaków, są bardziej delikatne w smaku. Polecam polane jogurtem sojowym z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku (nadają im ostrości).
Składniki:
300 g mąki orkiszowej jasnej lub mąki pszennej
1,5 kg młodych ziemniaków
1 łyżeczka soli
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki soku z cytryny
pieprz wedle uznania
Dodatki:
jogurt sojowy lub jaki chcecie
rzodkiewki
szczypiorek
natka
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce lub w robocie kuchennym. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy lub rozdrabniamy w robocie. Wszystkie składniki łączymy razem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Nakładamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy z obydwu stron.
Smacznego :)
Składniki:
300 g mąki orkiszowej jasnej lub mąki pszennej
1,5 kg młodych ziemniaków
1 łyżeczka soli
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki soku z cytryny
pieprz wedle uznania
Dodatki:
jogurt sojowy lub jaki chcecie
rzodkiewki
szczypiorek
natka
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce lub w robocie kuchennym. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy lub rozdrabniamy w robocie. Wszystkie składniki łączymy razem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Nakładamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy z obydwu stron.
Smacznego :)