Składniki na rybę:
1/2 szk. Suchej kaszy jaglanej ok 120g
3 arkusze glonów nori
1 ząbek czosnku
Sól 1/2 łyżeczki
Pieprz 1/2 łyżeczki
Warzywa:
200 g cebuli przekrojonej na pół
300 g marchwi pokrojonej na kawałki
100 g pietruszki obranej pokrojonej na połówki
100 g selera obranego pokrojonego na kawałki
Połowa pora białej części
40 g oleju
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu jabłkowego lub 50 g wina
Sól 1/2 łyżeczki
2-3 szczypty pieprzu
Liść laurowy 1
Papryka słodka 1 łyżeczka
Oregano 1/2 łyżeczki
Wykonanie w Thermomixie:
- Do TM wlewamy 1000 g wody. Do koszyczka wsypujemy kaszę i przelewamy ją wrzątkiem, aby pozbawić ją goryczki. Gotujemy 20min./100C/obr.1.
- Wylewamy wodę z TM i odstawiamy kaszę na bok.
- Glony zalewamy odrobiną gorącej wody, tak aby tylko były przykryte. Jak ostygną i zmiękną kroimy je na drobne kawałki.
- Do TM wkładamy przestudzoną kaszę po ugotowaniu ok. 300g, glony, czosnek, sól oraz pieprz i mieszamy 10 sek/ obr. 4
- Formujemy kotleciki i podsmażamy na patelni.
7. Dodajemy pozostałe składniki wraz z przyprawami.
8. Gotujemy 20 min/Varoma/noże wsteczne/ obr.1
9. Przekładamy warzywa wraz z kotlecikami do naczynia żaroodpornego
Wykonanie tradycyjne:
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Gotujemy do miękkości, ale na sypko.
Glony zalewamy odrobiną gorącej wody, tak aby tylko były przykryte. Jak ostygną i zmiękną kroimy je na drobne kawałki.
Łączymy razem glony z kaszą, solą i pieprzem i mieszamy.
Formujemy kotleciki i podsmażamy na patelni.
Warzywa ścieramy na tarce, pora siekamy na drobno. Warzywa podduszamy w garnku z puszką pomidorów i z pozostałymi składnikami.