Jestem przekonana, że w okresie letnim na Waszych stołach często pojawiała się wielka misa z przeróżnymi wariantami sałatek. I bardzo dobrze, bo taki miks jest praktycznie kompletny w potrzebne nam do pełni zdrowia i szczęścia składniki. Dodatkową zaletą jest to, że możemy tam wrzucić co mamy pod ręką i nie krępują nas żadne ortodoksyjne przepisy.
Dziś, kiedy za oknem próżno szukać choćby namiastki lata postanowiłam odświeżyć ten temat i przypomnieć, żeby nie rezygnować z zieleninki, gdy za oknem plucha. To właśnie teraz szczególnie potrzebujemy tego dobra, aby cieszyć się deszczem a nie ciągać nosem.
Poniżej przepis na moją ulubioną wersję. Do tego dorzućcie jakieś węglowodany np. ryż, kaszę jaglaną, czy komosę ryżową a zamiast przekąski zrobi się Wam przepyszny, sycący i mega zdrowy obiad.
Składniki:
szpinak
mix sałat
pieczone buraki
ciecierzyca (gotowana lub z puszki)
czerwona soczewica (gotowana)
grillowane/smażone tofu
papryka
cebula
pestki dyni
nasiona słonecznika
Oliwa ziołowa
Składniki:
4 gałązki bazylii
garść świeżej kolendry
2 gałązki rozmarynu (bez łodygi)
2 ząbki czosnku
50 ml oleju rzepakowego
100 ml oliwy
2 szczypty soli
Wykonanie w Thermomix'ie:
Do suchego TM wrzucamy zioła i czosnek. Rozdrabniamy 4s/obr.10. Zgarniamy wszystko na dno naczynia i wlewamy olej. Dusimy 5min./100C/obr.1. Dodajemy oliwę i miksujemy 10s/obr.8.
Wykonanie tradycyjne:
Zioła wraz z czosnkiem blendujemy. Dodajemy olej i oliwę i jeszcze chwilę blendujemy.
Dziś, kiedy za oknem próżno szukać choćby namiastki lata postanowiłam odświeżyć ten temat i przypomnieć, żeby nie rezygnować z zieleninki, gdy za oknem plucha. To właśnie teraz szczególnie potrzebujemy tego dobra, aby cieszyć się deszczem a nie ciągać nosem.
Poniżej przepis na moją ulubioną wersję. Do tego dorzućcie jakieś węglowodany np. ryż, kaszę jaglaną, czy komosę ryżową a zamiast przekąski zrobi się Wam przepyszny, sycący i mega zdrowy obiad.
Składniki:
szpinak
mix sałat
pieczone buraki
ciecierzyca (gotowana lub z puszki)
czerwona soczewica (gotowana)
grillowane/smażone tofu
papryka
cebula
pestki dyni
nasiona słonecznika
Oliwa ziołowa
Składniki:
4 gałązki bazylii
garść świeżej kolendry
2 gałązki rozmarynu (bez łodygi)
2 ząbki czosnku
50 ml oleju rzepakowego
100 ml oliwy
2 szczypty soli
Wykonanie w Thermomix'ie:
Do suchego TM wrzucamy zioła i czosnek. Rozdrabniamy 4s/obr.10. Zgarniamy wszystko na dno naczynia i wlewamy olej. Dusimy 5min./100C/obr.1. Dodajemy oliwę i miksujemy 10s/obr.8.
Wykonanie tradycyjne:
Zioła wraz z czosnkiem blendujemy. Dodajemy olej i oliwę i jeszcze chwilę blendujemy.