Składniki:
100g siemienia lnianego
50g orzechów nerkowca
50g migdałów
50g wiórek kokosowych
120g daktyli (u mnie świeże, bez pestki)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie tradycyjne:
Siemię lniane mielimy na mąkę. W malakserze rozdrabniamy orzechy nerkowca, migdały oraz wiórki kokosowe. Do powstałej mieszanki dodajemy daktyle, wanilię oraz mąkę z siemienia lnianego. Mieszamy do połączenia składników. Z powstałej masy robimy bajaderki. Można je obtoczyć w cukrze pudrze lub w wiórkach kokosowych.
Wykonanie Thermomix:
100g siemienia lnianego
50g orzechów nerkowca
50g migdałów
50g wiórek kokosowych
120g daktyli (u mnie świeże, bez pestki)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie tradycyjne:
Siemię lniane mielimy na mąkę. W malakserze rozdrabniamy orzechy nerkowca, migdały oraz wiórki kokosowe. Do powstałej mieszanki dodajemy daktyle, wanilię oraz mąkę z siemienia lnianego. Mieszamy do połączenia składników. Z powstałej masy robimy bajaderki. Można je obtoczyć w cukrze pudrze lub w wiórkach kokosowych.
Wykonanie Thermomix:
- Do tm wsypujemy siemię lniane i rozdrabniamy 30sek./obr.10. Przesypujemy do innego naczynia.
- Do pustego tm wrzucamy orzechy nerkowca, migdały oraz wiórki kokosowe. Rozdrabniamy 10sek./obr.10
- Dodajemy daktyle, wanilię oraz rozdrobnione siemię lniane. Miksujemy wszystko razem 30sek./obr.8