Szczawiowa - moja ulubiona wiosenna zupa. Uwielbiam jej smak i gotuję ją tylko z własnoręcznie zebranego na łąkach młodego szczawiu. Wtedy ma wszystkie walory smakowe, które łechcą podniebienie. Szczaw zawiera przede wszystkim witaminę C, A i witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, krzem i żelazo. Korzystnie wpływa na zdrowie. Pobudza trawienie, wzmacnia apetyt, pomaga przy schorzeniach serca, usprawnia pracę wątroby oraz woreczka żółciowego, działa lekko moczopędnie i krwiotwórczo, hamuje rozwój drobnoustrojów. I nie bójcie się szczawianów, co to wapń Wam zabierają. Po pierwsze szczaw też wapń wam dostarczy, a po drugie, jeśli dwa, trzy razy w sezonie zjecie sobie szczawiową to uwierzcie mi ewentualne braki wapnia w organizmie nie będą spowodowane przez szczaw. Zatem ruszajcie na łąki w poszukiwaniu naturalnej smakowitości.
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżki domowej vegety
Ok. 400 g świeżego szczawiu
50g orzechów nerkowca
1 cebula
3 ząbki czosnku
Olej
Sól
Pieprz
3 szczypty cukru trzcinowego
Wykonanie:
W garnku gotujemy marchew, pietruszkę, selera wraz z zielem i liściem do miękkości. Wsypujemy vegetę. Gdy włoszczyzna jest miękka wrzucamy umyty i pokrojony szczaw. Cebulę podsmażamy na patelni i również wrzucamy do garnka. Wyciskamy przez praskę czosnek i gotujemy chwilkę około 5 minut. W tym czasie robimy śmietankę z orzechów. Zalewamy nerkowce gorącą wodą i moczymy je około 10-20 minut. Następnie blendujemy je wraz z wodą z moczenia na krem. Odlewamy gęstą część zupy wraz z warzywami i blendujemy także na krem. Łączymy przygotowaną śmietankę z kremem z warzyw i przekładamy do garnka z zupą. Doprawiamy do smaku. Jeśli jest zbyt kwaśna dodajcie troszkę cukru.
Moja wersja jest podana z ziemniakami, wówczas załatwia mi to sprawę nasycenia domowych głodomorów.
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżki domowej vegety
Ok. 400 g świeżego szczawiu
50g orzechów nerkowca
1 cebula
3 ząbki czosnku
Olej
Sól
Pieprz
3 szczypty cukru trzcinowego
Wykonanie:
W garnku gotujemy marchew, pietruszkę, selera wraz z zielem i liściem do miękkości. Wsypujemy vegetę. Gdy włoszczyzna jest miękka wrzucamy umyty i pokrojony szczaw. Cebulę podsmażamy na patelni i również wrzucamy do garnka. Wyciskamy przez praskę czosnek i gotujemy chwilkę około 5 minut. W tym czasie robimy śmietankę z orzechów. Zalewamy nerkowce gorącą wodą i moczymy je około 10-20 minut. Następnie blendujemy je wraz z wodą z moczenia na krem. Odlewamy gęstą część zupy wraz z warzywami i blendujemy także na krem. Łączymy przygotowaną śmietankę z kremem z warzyw i przekładamy do garnka z zupą. Doprawiamy do smaku. Jeśli jest zbyt kwaśna dodajcie troszkę cukru.
Moja wersja jest podana z ziemniakami, wówczas załatwia mi to sprawę nasycenia domowych głodomorów.