Wegania
  • Witam!
    • O Weganii
  • Warsztaty
    • Terminy
  • Jadłospisy
  • Blog
  • Kontakt

Witamina C-alafiorowa

11/10/2015

0 Komentarze

 
Obraz
Jesień. Początek słot i pewnie większych lub mniejszych przeziębień. Jak wiadomo witamina C może nam wydatnie pomóc utrzymać wysoką odporność i wyglądać wyraźnie. Oczywiście najlepszym źródłem jej będą warzywa i owoce. Natura jest na tyle sprytna, że na okres chłodów daje nam duży wybór kapustnych, które są mega „odpornościotwórcze”. Tu w czołówce jest kalafior i choć, gdy popatrzymy na zawartość C w 100 g to może nie być rewelacja, pamietajmy, że kalafior jest ciężki. Taka pietruszka bije go na głowę, ale proszę zjeść 100 g natki, nie jest łatwo, a kalafiora i 500 g zasysamy bez problemu. Tak więc bieżmy poprawki na możliwości konsumpcyjne warzyw i owoców a nie tylko modną zawartość w 100 g. 

Poniżej pomysł na pieczonego kalafiora. Ma tylko odrobinę mniej dobroci, niż surowy i dużo więcej, niż gotowany.

Potrzebujesz:

1 kalafior podzielony na różyczki

1 łyżka płatków drożdżowych

Kalafiora pieczemy około 25 min. do lekkiego zbrązowienia. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy płatkami drożdżowymi, dzięki temu prostemu zabiegowi będzie miał delikatnie serowy posmak.

Dla urozmaicenia smaku dodałam kawałek dyni, który akurat miałam na stanie magazynowym.

0 Komentarze



Odpowiedz

    ANKIETA

    Przepisy

    Wszystkie
    Bez Glutenu
    Desery
    Grill
    Na Surowo
    Napoje
    Obiady
    Pasty I Pasztety
    Pieczywo
    Przekąski
    Przetwory
    Sniadania
    Warsztaty
    Zupy

     

    Kanał RSS

    POLUB BLOGA:


    PARTNERZY:
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Durszlak.pl
    Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
    Obraz
    
Warsztaty
Blog
Kontakt

kontakt@wegania.pl
© 2015 Wegania. All rights reserved.

Obraz