Dziś szybki i prosty obiad, za to bardzo dobrze zbilansowany i smaczny. Widocznych na zdjęciu uczestników dania nie trzeba chyba nikomu opisywać. Ich zdrowotne właściwości też zapewne nie są nikomu obce. Podam, więc tylko przepis na dressing do potrawy, bo tu składu już nie zobaczycie tzw. gołym okiem..
Danie ma tę podstawową zaletę, że jest mało wrażliwe na zmianę składników (w zależności od składu szuflad i lodówki) oraz łatwo modyfikowalne poprzez zmianę sosu wedle życzenia i kaprysu konsumenta.
Skład dressingu:
100 g orzechów ziemnych
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka płatków drożdżowych
szczypta soli i pieprzu
1 łyżka octu jabłkowego
150 ml wody
Orzechy ziemne podprażyć na patelni na złoty kolor połączyć z resztą składników, zmiksować na jednolitą masę.
SMACZNEGO!
Danie ma tę podstawową zaletę, że jest mało wrażliwe na zmianę składników (w zależności od składu szuflad i lodówki) oraz łatwo modyfikowalne poprzez zmianę sosu wedle życzenia i kaprysu konsumenta.
Skład dressingu:
100 g orzechów ziemnych
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka płatków drożdżowych
szczypta soli i pieprzu
1 łyżka octu jabłkowego
150 ml wody
Orzechy ziemne podprażyć na patelni na złoty kolor połączyć z resztą składników, zmiksować na jednolitą masę.
SMACZNEGO!