Zupa to prawdziwa bomba witaminowa :) Fasola zawiera witaminy z grupy B https://natu.care/pl/witaminy/witamina-b C i E a także niezwykle istotny dla naszego organizmu wapń i fosfor.
Składniki:
Wykonanie:
Fasolę moczę przez noc. Wylewam wodę z moczenia. Do dużego garnka wlewam świeżą wodę i gotuję fasolę do miękkości. Przekładam do miski. Do garnka wrzucam na dno przekrojone na pół dwie cebule. Rumienię je z każdej strony. Dodaję pokrojone w kawałki marchewki, pietruszkę, selera, pora. Zalewam wodą do 3/4 garnka. Dodaję „wegetę”, bulion i zioła. Gotuję przez około 30 minut, aż zmiękną warzywa. Do wywaru wyciskam czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję przez 10 minut. Dodaję ugotowaną fasolę. Na patelni podgrzewam olej i rumienię drobną posiekaną trzecią cebulę. Pod koniec rumienienia dosypuję mąkę i chwilkę podsmażam. Zawartość patelni przekładam do garnka i przez chwilę gotuję. Jeśli lubicie możecie dodać do zupy świeży koperek. Smacznego!
Składniki:
- Fasola biała sucha 400g
- Woda
- Cebula 3 szt.
- Marchew 2 szt.
- Pietruszka 1 szt.
- Seler bulwa ćwiartka
- Seler naciowy 2 łodygi
- Por 1/3 całości
- Koncentrat bulionu warzywnego 1 łyżka
- Domowa „wegeta” 1 łyżka
- Ziele angielskie 5 ziarenek
- Liść laurowy 4 szt.
- Jałowiec 4 szt.
- Cząber 1 łyżeczka
- Majeranek 1 łyżeczka
- Kurkuma 1 łyżeczka
- Papryka wędzona 2 łyżeczki
- Pieprz 1 łyżeczka
- Sól 1 łyżeczka
- Czosnek 3 ząbki przeciśnięte przez praskę
- Ziemniaki pokrojone w kostkę 8 szt.
- Mąka pszenna 1 łyżka
- Olej kokosowy rafinowany 1 łyżka
Wykonanie:
Fasolę moczę przez noc. Wylewam wodę z moczenia. Do dużego garnka wlewam świeżą wodę i gotuję fasolę do miękkości. Przekładam do miski. Do garnka wrzucam na dno przekrojone na pół dwie cebule. Rumienię je z każdej strony. Dodaję pokrojone w kawałki marchewki, pietruszkę, selera, pora. Zalewam wodą do 3/4 garnka. Dodaję „wegetę”, bulion i zioła. Gotuję przez około 30 minut, aż zmiękną warzywa. Do wywaru wyciskam czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję przez 10 minut. Dodaję ugotowaną fasolę. Na patelni podgrzewam olej i rumienię drobną posiekaną trzecią cebulę. Pod koniec rumienienia dosypuję mąkę i chwilkę podsmażam. Zawartość patelni przekładam do garnka i przez chwilę gotuję. Jeśli lubicie możecie dodać do zupy świeży koperek. Smacznego!