Wegania
  • Witam!
    • O Weganii
  • Warsztaty
    • Terminy
  • Jadłospisy
  • Blog
  • Kontakt

Żywienie w terenie

20/9/2015

0 Comments

 
Obraz
Obraz
Ostatnio jestem trochę zaganiana. Pomyślałam, więc o czymś pożywnym, a jednocześnie szybkim. Weryfikacja lodówki wskazywała, że powinnam pójść w paprykowo-pomidorowe smaki. I tak na szybko powstał sos będący wariacją salsy. 

Składniki:
4 średnie pomidory
2 papryki
2-3 ząbki czosnku
1 nieduża cebula
1 kopiasta łyżeczka wędzonej papryki
1 płaska łyżeczka chilli lub 1/2 świeżej chilli
2 łyżki octu jabłkowego
2-3 łyżki sosu sojowego ciemnego
pieprz do smaku
sól himalajska do smaku 
natka pietruszki

Wykonanie:
  1. Cebulę i czosnek siekamy (w TM 3sek./obr.5), następnie podsmażamy, aż cebula się zeszkli. (w TM  5 min./Varoma/obr.1).
  2. Następnie paprykę i pomidory blendujemy przez chwilę. Mają być wyczuwalne i widoczne kawałki a nie jednolita masa (w TM 6sek/obr.5)
  3. Dodajemy przyprawy, ocet i sos. Gotujemy na małym ogniu około 15 do 20 min (w TM 15min/100C/obr.1)  

Powstaje interesujący gęsty, strukturalny sosik a’la salsa. Smakuje wyśmienicie w zasadzie do wszystkiego. Ja osobiście polecam z czymś proteinowo-węglowym np. quinoa plus czarna fasola. To świetny mobilny obiad np. w terenie lub podczas przerwy w pracy. Przed konsumpcją zalecam posypanie obficie natką, dla wzmocnienia zdrowotności dania.

0 Comments



Leave a Reply.

    ANKIETA

    Przepisy

    Wszystkie
    Bez Glutenu
    Desery
    Grill
    Napoje
    Na Surowo
    Obiady
    Pasty I Pasztety
    Pieczywo
    Przekąski
    Przetwory
    Sniadania
    Warsztaty
    Zupy

     

    Kanał RSS

    POLUB BLOGA:


    PARTNERZY:
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Durszlak.pl
    Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
    Obraz
    
Warsztaty
Blog
Kontakt

[email protected]
© 2015 Wegania. All rights reserved.

Obraz