
W dawnych czasach sokiem z buraka Panie robiły sobie rumieńce na twarzy, aby wyglądać zdrowiej. Burak ma ogromną moc uzdrawiającą. Zawdzięcza ją m.in. antocyjanom, barwnikom występującym również w winie. Dlatego jako danie obiadowe polecam BARSZCZYK Z CIECIERZYCĄ. Po takiej zupce będziecie wiecznie młodzi, będziecie mieć lepszą odporność i zapobiegniecie wystąpieniu nowotworów.
SKŁADNIKI:
100 g cebuli, przekrojonej na połowę
2 ząbki czosnku
40 g oleju
2-3 średnie buraki pokrojone w plasterki
5-6 gałązek botwinki
100 g marchewki pokrojonej w plasterki
200 g ugotowanej ciecierzycy
100 g czerwonej papryki
100 g pomidorów pokrojonych na kawałki
Jeśli robicie barszcz od razu z ziemniakami dodajcie ok.150g ziemniaków pokrojonych w kostkę (u mnie ziemniaki podałam oddzielnie)
1000 g wody
1 duży liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki vegety własnej, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka bulionu warzywnego własnego
natka pietruszki do posypania
WYKONANIE:
Do robota kuchennego lub thermomixa wrzucamy cebulę i czosnek i rozdrabniamy (w thermomixie 2 sek/obr.5). Dolewamy olej i podduszamy (w thermomixie 2 min./Varoma/obr.1). Dodajemy po kolei pokrojone warzywa: marchew, buraki, pomidory, botwinkę, paprykę. Wlewamy wodę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, vegetę, bulion oraz pieprz i gotujemy (w thermomixie 20 min/100C/ noże wsteczne/obr.1) Jeśli gotujecie ziemniaki to wrzućcie je do zupy po 10 minutach gotowania. Dodać ugotowaną ciecierzycę i gotować (w thermomixie 2 min/100C/noże wsteczne/obr.1). Posypać obficie natką pietruszki albo koperkiem i gotowe.
SMACZNEGO :)
SKŁADNIKI:
100 g cebuli, przekrojonej na połowę
2 ząbki czosnku
40 g oleju
2-3 średnie buraki pokrojone w plasterki
5-6 gałązek botwinki
100 g marchewki pokrojonej w plasterki
200 g ugotowanej ciecierzycy
100 g czerwonej papryki
100 g pomidorów pokrojonych na kawałki
Jeśli robicie barszcz od razu z ziemniakami dodajcie ok.150g ziemniaków pokrojonych w kostkę (u mnie ziemniaki podałam oddzielnie)
1000 g wody
1 duży liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżeczki vegety własnej, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka bulionu warzywnego własnego
natka pietruszki do posypania
WYKONANIE:
Do robota kuchennego lub thermomixa wrzucamy cebulę i czosnek i rozdrabniamy (w thermomixie 2 sek/obr.5). Dolewamy olej i podduszamy (w thermomixie 2 min./Varoma/obr.1). Dodajemy po kolei pokrojone warzywa: marchew, buraki, pomidory, botwinkę, paprykę. Wlewamy wodę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, vegetę, bulion oraz pieprz i gotujemy (w thermomixie 20 min/100C/ noże wsteczne/obr.1) Jeśli gotujecie ziemniaki to wrzućcie je do zupy po 10 minutach gotowania. Dodać ugotowaną ciecierzycę i gotować (w thermomixie 2 min/100C/noże wsteczne/obr.1). Posypać obficie natką pietruszki albo koperkiem i gotowe.
SMACZNEGO :)