Korzystając z obecności w domu bobu z tzw. pewnego źródła przygotowałam szybką pastę, idealną na śniadanie lub kolację. Bób, jaki jest każdy widzi. Jedzmy go póki jest dostępny, bo to prawdziwa dawka zdrowia i energii.
Z ciekawostek: tylko 100 g bobu pokrywa z naddatkiem zapotrzebowanie organizmu na kwas foliowy szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. To info dla Pań, a dla Panów? Bób charakteryzuje się wysokim stężeniem aminokwasu zwanego lewodopą (prekursor dopaminy), który działa jako neuroprzekaźnik w mózgu, ale też podnosi poziom testosteronu i zwiększa syntezę hormonu wzrostu.
Dla każdego coś dobrego. Taki już jest ten bób.
Skład:
500 g gotowanego, wyłuskanego bobu
2 łyżki czubate tahini
4 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
płaska łyżeczka soli
pieprz mielony do smak
80 ml wody niegazowanej
20 ml oliwy z oliwek
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką pastę. W TM 30 sek./ obr. 8. Ja dodatkowo polewam olejem sezamowym. Fajnie podkręca smak, warunek - musicie lubić sezam.
Smacznego :)
Z ciekawostek: tylko 100 g bobu pokrywa z naddatkiem zapotrzebowanie organizmu na kwas foliowy szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. To info dla Pań, a dla Panów? Bób charakteryzuje się wysokim stężeniem aminokwasu zwanego lewodopą (prekursor dopaminy), który działa jako neuroprzekaźnik w mózgu, ale też podnosi poziom testosteronu i zwiększa syntezę hormonu wzrostu.
Dla każdego coś dobrego. Taki już jest ten bób.
Skład:
500 g gotowanego, wyłuskanego bobu
2 łyżki czubate tahini
4 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
płaska łyżeczka soli
pieprz mielony do smak
80 ml wody niegazowanej
20 ml oliwy z oliwek
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką pastę. W TM 30 sek./ obr. 8. Ja dodatkowo polewam olejem sezamowym. Fajnie podkręca smak, warunek - musicie lubić sezam.
Smacznego :)