Tak się składa, że mojej okolicy jest kilka piekarni, które cieszą się społecznym uznaniem. Mimo wszystko znaleźć w nich klasyczne, zdrowe pieczywo, czy to chleb, czy bułkę jest wcale nie łatwo. Dlatego większość spożywanego w mojej familii pieczywa robię sama. Okazuje się, że w domowym zaciszu powstają ciekawe i smaczne przepisy. I co najważniejsze zdrowe. A czas kulinarnej kreacji bardzo często zajmuje tyle co wypad do piekarni bez makijażu. Ostani wypiek, który mnie uwiódł to bułki orkiszowe z mąką jaglaną. No rewelacja. Polecam na zdrowie!
Składniki:
100 g suchej kaszy jaglanej lub mąki jaglanej
400 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
30 g drożdży świeżych
220 ml wody cieplej
40 ml oleju
1 łyżeczka soli himalajskiej
Szczypta jakiegoś słodu
Kaszę jaglaną mielimy na mąkę (w TM 30 sek./ obr.10) lub kupujemy gotową mąkę jaglaną. Łączymy mąkę jaglaną z orkiszową i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy do uzyskania elastycznej zwartej masy ( w TM 2 min./interwał, czyli kłosik).
Z ciasta formujemy bułki. Mogą być dowolnych kształtów, byleby jednakowych rozmiarów. Odstawiamy je na 30 min. do wyrośnięcia i pieczemy w nagrzanym piekarniku góra, dół w 200C lub termoobieg 180C około 25 min.
Składniki:
100 g suchej kaszy jaglanej lub mąki jaglanej
400 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
30 g drożdży świeżych
220 ml wody cieplej
40 ml oleju
1 łyżeczka soli himalajskiej
Szczypta jakiegoś słodu
Kaszę jaglaną mielimy na mąkę (w TM 30 sek./ obr.10) lub kupujemy gotową mąkę jaglaną. Łączymy mąkę jaglaną z orkiszową i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy do uzyskania elastycznej zwartej masy ( w TM 2 min./interwał, czyli kłosik).
Z ciasta formujemy bułki. Mogą być dowolnych kształtów, byleby jednakowych rozmiarów. Odstawiamy je na 30 min. do wyrośnięcia i pieczemy w nagrzanym piekarniku góra, dół w 200C lub termoobieg 180C około 25 min.