Wegania
  • Witam!
    • O Weganii
  • Warsztaty
    • Terminy
  • Jadłospisy
  • Blog
  • Kontakt

Bułka i spółka, czyli jagła z orkiszem.

17/6/2016

0 Komentarze

 
Obraz
Tak się składa, że mojej okolicy jest kilka piekarni, które cieszą się społecznym uznaniem. Mimo wszystko znaleźć w nich klasyczne, zdrowe pieczywo, czy to chleb, czy bułkę jest wcale nie łatwo. Dlatego większość spożywanego w mojej familii pieczywa robię sama. Okazuje się, że w domowym zaciszu powstają ciekawe i smaczne przepisy. I co najważniejsze zdrowe.  A czas kulinarnej kreacji bardzo często zajmuje tyle co wypad do piekarni bez makijażu. Ostani wypiek, który mnie uwiódł to bułki orkiszowe z mąką jaglaną. No rewelacja. Polecam na zdrowie!

Składniki:


100 g suchej kaszy jaglanej lub mąki jaglanej
400 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
30 g drożdży świeżych
220 ml wody cieplej
40 ml oleju
1 łyżeczka soli himalajskiej
Szczypta jakiegoś słodu 

Kaszę jaglaną mielimy na mąkę (w TM 30 sek./ obr.10) lub kupujemy gotową mąkę jaglaną. Łączymy mąkę jaglaną z orkiszową i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy do uzyskania elastycznej zwartej masy ( w TM 2 min./interwał, czyli kłosik). 
Z ciasta formujemy bułki. Mogą być dowolnych kształtów, byleby jednakowych rozmiarów. Odstawiamy je na 30 min. do wyrośnięcia i pieczemy w nagrzanym piekarniku góra, dół w 200C lub termoobieg 180C około 25 min.

0 Komentarze



Odpowiedz

    ANKIETA

    Przepisy

    Wszystkie
    Bez Glutenu
    Desery
    Grill
    Na Surowo
    Napoje
    Obiady
    Pasty I Pasztety
    Pieczywo
    Przetwory
    Sniadania
    Warsztaty
    Zupy

     

    Kanał RSS

    POLUB BLOGA:


    PARTNERZY:
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Durszlak.pl
    Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
    Obraz
    
Warsztaty
Blog
Kontakt

kontakt@wegania.pl
© 2015 Wegania. All rights reserved.

Obraz