Migdały, siemię lniane, ryż, robiliście już z tych dobroci ciasto ? Jeśli nie to zróbcie. Polecam. ,,Mamusiu daj jeszcze dokładkę" - takie słowa usłyszałam od moich małych krytyków kulinarnych, gdy upiekłam je po raz pierwszy.
WIERZCH CIASTA::
owoce sezonowe ( 300-400 g, nie więcej ) – truskawki, brzoskwinie, jagody, śliwki, maliny.1 łyżka cukru trzcinowego, 1/4 łyżeczki cynamonu.
WIERZCH CIASTA::
owoce sezonowe ( 300-400 g, nie więcej ) – truskawki, brzoskwinie, jagody, śliwki, maliny.1 łyżka cukru trzcinowego, 1/4 łyżeczki cynamonu.
SKŁADNIKI: 130 g migdałów blanszowanych lub ze skórką 180 g mąki ryżowej 70 g zmielonego siemienia lnianego (mielicie w TM 30 sek/Obr.10) 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego lub zwykłegoszczypta soli 1/4 łyżeczki cynamonu 280 ml mleka sojowego 2 łyżeczki octu jabłkowego 160 g cukru trzcinowego 70 ml oleju kokosowego lub rzepakowego 1 op. cukru waniliowego | WYKONANIE: Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Średnią tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i posyp bułką tartą/otrębami. Migdały zmiel w TM (lub malkserze itp.) 5 sek./Obr.10. W TM lub innym robocie wymieszaj migdały, mąkę ryżową, zmielone siemie lniane, proszek, sodę, sól i cynamon (w TM 10 sek/Obr.4). Przesyp składniki do innego naczynia. Do TM wlewamy mleko z octem, cukrem trzcinowy, waniliowym i olejem. Mieszamy 10sek/Obr.4. Wsypujemy do TM składniki suche i mieszamy razem 10sek/obr.4. Na surowym cieście rozłóż równomiernie owoce, posyp cukrem i cynamonem. Piecz przez 50 minut w 180C z termoobiegiem. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto się upiekło? Po wyjęciu z piekarnika ostudź ciasto przez 10 minut w tortownicy. Jest dość delikatne, zatem z konsumpcją poczekajcie, aż wystygnie. SMACZNEGO :) |