To ciasto jest dobrą alternatywą dla tych co uwielbiają słodkości ale również zwracają uwagę na to co jedzą. Zamiennikami mąki w cieście są migdały, ryż oraz kasza jaglana, dzięki czemu ciasto jest zdecydowanie zdrowsze.
SKŁADNIKI:
migdały 200 g
kasza jaglana 100 g
ryż brązowy 100 g
siemię lniane ok. 60 g
1 puszka mleczka kokosowego
syrop z agawy lub cukier trzcinowy ok. 50 g
starta skórka z 1 sparzonej cytryny
1 laska wanilii lub 1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 100 ml wody
dowolne owoce na wierzch
np. jabłka, maliny, śliwki itp.
cynamon do posypania i żurawina
WYKONANIE:
Migdały zmielcie na mąkę (w TM 1min/obr.10). Przesypcie je do innego naczynia. Kaszę jaglaną zmielcie (w TM 1min/obr.10). Przesypcie do innego naczynia. Ryż zmielcie na mąkę (w TM 1min/obr.10). Przesypcie do miseczki. Len zmielcie na mąkę (w TM 1 min/obr.10). Do lnu dodajcie wszystkie pozostałe sypkie składniki, czyli migdały, ryż, kaszę jaglaną, proszek do pieczenia i wymieszajcie (w TM 5 sek/obr 2).Po wymieszaniu załóżcie jedną z części TM tzw. MOTYLEK i dodajcie pozostałe składniki, czyli syrop z agawy, mleczko kokosowe, startą skórkę z cytryny, wodę, wanilię i mieszamy. (w TM 6 min/obr.3).Wykładamy ciasto do prostokątnej formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy owoce jakie lubicie i macie pod ręką (u mnie jabłka). Jabłka obsypałam cynamonem i żurawiną, możecie dodać trochę cukru jeśli jabłka nie są słodkie. Pieczemy w 180C przez ok. 40 min. Wyjmujecie wówczas, jak patyczek po nakłuciu jest suchy.
SMACZNEGO !
SKŁADNIKI:
migdały 200 g
kasza jaglana 100 g
ryż brązowy 100 g
siemię lniane ok. 60 g
1 puszka mleczka kokosowego
syrop z agawy lub cukier trzcinowy ok. 50 g
starta skórka z 1 sparzonej cytryny
1 laska wanilii lub 1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 100 ml wody
dowolne owoce na wierzch
np. jabłka, maliny, śliwki itp.
cynamon do posypania i żurawina
WYKONANIE:
Migdały zmielcie na mąkę (w TM 1min/obr.10). Przesypcie je do innego naczynia. Kaszę jaglaną zmielcie (w TM 1min/obr.10). Przesypcie do innego naczynia. Ryż zmielcie na mąkę (w TM 1min/obr.10). Przesypcie do miseczki. Len zmielcie na mąkę (w TM 1 min/obr.10). Do lnu dodajcie wszystkie pozostałe sypkie składniki, czyli migdały, ryż, kaszę jaglaną, proszek do pieczenia i wymieszajcie (w TM 5 sek/obr 2).Po wymieszaniu załóżcie jedną z części TM tzw. MOTYLEK i dodajcie pozostałe składniki, czyli syrop z agawy, mleczko kokosowe, startą skórkę z cytryny, wodę, wanilię i mieszamy. (w TM 6 min/obr.3).Wykładamy ciasto do prostokątnej formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy owoce jakie lubicie i macie pod ręką (u mnie jabłka). Jabłka obsypałam cynamonem i żurawiną, możecie dodać trochę cukru jeśli jabłka nie są słodkie. Pieczemy w 180C przez ok. 40 min. Wyjmujecie wówczas, jak patyczek po nakłuciu jest suchy.
SMACZNEGO !