Wegania
  • Witam!
    • O Weganii
  • Warsztaty
    • Terminy
  • Jadłospisy
  • Blog
  • Kontakt

Domowa "nutella", czyli orzech i migdał w kremowej krainie

20/2/2017

0 Komentarze

 
Obraz
Dziś już nawet najwięksi fani sklepowej nutelli ostygli w zachwytach. Bo piękna reklama reklamą tylko była a jak się w końcu okazało to cukrowo-tłuszczowy, praktycznie jałowy, potencjalnie rakotwórczy cudak. Oczywiście można się oszukiwać, że tak nie jest i dać się zwodzić wyhodowanemu w laboratorium smakowi. Tylko po co? Kwadrans, bo nie więcej, zajmie nam zrobienie prawdziwego, słodziutkiego, acz bezcukrowego kremu orzechowego. I uwierzcie mi przemysłowy odpowiednik nawet przy nim nie postoi. 
Zamiast toną cukru i tłuszczu (najpewniej palmowego) ze śladową ilością orzechów możemy naszych najmilszych częstować pełnowartościowym własnym kremem orzechowo-migdałowym. A dodatek w postaci daktyli  nadaje błogi smak.
Jeśli chodzi o wartości odżywcze to nasz domowy wyrób obdaruje nas: magnezem, potasem, fosforem, żelazem, wapniem, cynkiem i trylionem witamin. I co najważniejsze otrzymamy też w podziękowaniu najpiękniejszy uśmiech naszych pociech.
I niech im będzie na słodkie zdrowie!

Składniki:


70g orzechów laskowych (wcześniej podpieczonych w piekarniku około 6-7 minut w 190C).
100 g migdałów bez skórki
100 g czekolady gorzkiej
150 ml mleka sojowego lub jakie chcecie
150 g daktyli (namoczonych w gorącej wodzie ok. 15 min.)

Wykonanie:

Bardzo ważne jest abyście podpiekli orzechy laskowe, mają bowiem gorzką łupinkę, która schodzi po podpieczeniu oraz dzięki temu Wasza "nutella" będzie bardziej aromatyczna.
Jak już to zrobicie to zmiksujcie orzechy na mąkę (w TM około 10 sek/obr.10)
Dodajcie czekoladę i rozdrobnijcie (w TM 10 sek/obr.10)
Dolejcie mleko jakie chcecie i namoczone daktyle. 
Rozdrobnijcie wszystko na gładką masę blenderem ( w TM 1 min./obr.10)

0 Komentarze



Odpowiedz

    ANKIETA

    Przepisy

    Wszystkie
    Bez Glutenu
    Desery
    Grill
    Na Surowo
    Napoje
    Obiady
    Pasty I Pasztety
    Pieczywo
    Przetwory
    Sniadania
    Warsztaty
    Zupy

     

    Kanał RSS

    POLUB BLOGA:


    PARTNERZY:
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Durszlak.pl
    Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
    Obraz
    
Warsztaty
Blog
Kontakt

kontakt@wegania.pl
© 2015 Wegania. All rights reserved.

Obraz