Dziś już nawet najwięksi fani sklepowej nutelli ostygli w zachwytach. Bo piękna reklama reklamą tylko była a jak się w końcu okazało to cukrowo-tłuszczowy, praktycznie jałowy, potencjalnie rakotwórczy cudak. Oczywiście można się oszukiwać, że tak nie jest i dać się zwodzić wyhodowanemu w laboratorium smakowi. Tylko po co? Kwadrans, bo nie więcej, zajmie nam zrobienie prawdziwego, słodziutkiego, acz bezcukrowego kremu orzechowego. I uwierzcie mi przemysłowy odpowiednik nawet przy nim nie postoi.
Zamiast toną cukru i tłuszczu (najpewniej palmowego) ze śladową ilością orzechów możemy naszych najmilszych częstować pełnowartościowym własnym kremem orzechowo-migdałowym. A dodatek w postaci daktyli nadaje błogi smak.
Jeśli chodzi o wartości odżywcze to nasz domowy wyrób obdaruje nas: magnezem, potasem, fosforem, żelazem, wapniem, cynkiem i trylionem witamin. I co najważniejsze otrzymamy też w podziękowaniu najpiękniejszy uśmiech naszych pociech.
I niech im będzie na słodkie zdrowie!
Składniki:
70g orzechów laskowych (wcześniej podpieczonych w piekarniku około 6-7 minut w 190C).
100 g migdałów bez skórki
100 g czekolady gorzkiej
150 ml mleka sojowego lub jakie chcecie
150 g daktyli (namoczonych w gorącej wodzie ok. 15 min.)
Wykonanie:
Bardzo ważne jest abyście podpiekli orzechy laskowe, mają bowiem gorzką łupinkę, która schodzi po podpieczeniu oraz dzięki temu Wasza "nutella" będzie bardziej aromatyczna.
Jak już to zrobicie to zmiksujcie orzechy na mąkę (w TM około 10 sek/obr.10)
Dodajcie czekoladę i rozdrobnijcie (w TM 10 sek/obr.10)
Dolejcie mleko jakie chcecie i namoczone daktyle.
Rozdrobnijcie wszystko na gładką masę blenderem ( w TM 1 min./obr.10)
Zamiast toną cukru i tłuszczu (najpewniej palmowego) ze śladową ilością orzechów możemy naszych najmilszych częstować pełnowartościowym własnym kremem orzechowo-migdałowym. A dodatek w postaci daktyli nadaje błogi smak.
Jeśli chodzi o wartości odżywcze to nasz domowy wyrób obdaruje nas: magnezem, potasem, fosforem, żelazem, wapniem, cynkiem i trylionem witamin. I co najważniejsze otrzymamy też w podziękowaniu najpiękniejszy uśmiech naszych pociech.
I niech im będzie na słodkie zdrowie!
Składniki:
70g orzechów laskowych (wcześniej podpieczonych w piekarniku około 6-7 minut w 190C).
100 g migdałów bez skórki
100 g czekolady gorzkiej
150 ml mleka sojowego lub jakie chcecie
150 g daktyli (namoczonych w gorącej wodzie ok. 15 min.)
Wykonanie:
Bardzo ważne jest abyście podpiekli orzechy laskowe, mają bowiem gorzką łupinkę, która schodzi po podpieczeniu oraz dzięki temu Wasza "nutella" będzie bardziej aromatyczna.
Jak już to zrobicie to zmiksujcie orzechy na mąkę (w TM około 10 sek/obr.10)
Dodajcie czekoladę i rozdrobnijcie (w TM 10 sek/obr.10)
Dolejcie mleko jakie chcecie i namoczone daktyle.
Rozdrobnijcie wszystko na gładką masę blenderem ( w TM 1 min./obr.10)