Wegania
  • Witam!
    • O Weganii
  • Warsztaty
    • Terminy
  • Jadłospisy
  • Blog
  • Kontakt

Dżem z czerwonej porzeczki

4/7/2014

0 Comments

 
Obraz
Kto chce być zdrowy i nie sponsorować branży farmaceutycznej temu polecam te małe czerwone kulki, zwane czerwoną porzeczką. Dodaje je wszędzie m.in. do kompotu, do ciast oraz jak tu do DŻEMU.Porzeczki zawierają dużą ilość witaminy C. Spożywanie tych owców jest zalecane w przeziębieniach, grypie i anginie. Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające i moczopędne. Regulują poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają chorobom serca. Zawarty w porzeczkach potas wspomaga pracę układu krążenia i obniża ciśnienie krwi. Porzeczki są świetnym źródłem żelaza, regulują proces trawienia, a zawarte w nich pektyny nabierają objętości w żołądku dzięki czemu dłużej jesteśmy nasyceni.

SKŁADNIKI:
1000 g czerwonej porzeczki bez szypułek 
500 g cukru trzcinowego
3 łyżeczki agar agar (wyciągu z glonów) 

WYKONANIE:
Do thermomixa lub robota kuchennego włożyć owoce, zmiksować. (w TM 12 sek./ obr.5). Wsypać cukier i agar agar, gotować w garnku około 20 min. od czasu do czasu mieszając ( w TM 15min/100C/obr.3) Przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.

NA ZDROWIE 





0 Comments



Leave a Reply.

    ANKIETA

    Przepisy

    Wszystkie
    Bez Glutenu
    Desery
    Grill
    Napoje
    Na Surowo
    Obiady
    Pasty I Pasztety
    Pieczywo
    Przekąski
    Przetwory
    Sniadania
    Warsztaty
    Zupy

     

    Kanał RSS

    POLUB BLOGA:


    PARTNERZY:
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Durszlak.pl
    Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
    Obraz
    
Warsztaty
Blog
Kontakt

[email protected]
© 2015 Wegania. All rights reserved.

Obraz