Kto chce być zdrowy i nie sponsorować branży farmaceutycznej temu polecam te małe czerwone kulki, zwane czerwoną porzeczką. Dodaje je wszędzie m.in. do kompotu, do ciast oraz jak tu do DŻEMU.Porzeczki zawierają dużą ilość witaminy C. Spożywanie tych owców jest zalecane w przeziębieniach, grypie i anginie. Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające i moczopędne. Regulują poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają chorobom serca. Zawarty w porzeczkach potas wspomaga pracę układu krążenia i obniża ciśnienie krwi. Porzeczki są świetnym źródłem żelaza, regulują proces trawienia, a zawarte w nich pektyny nabierają objętości w żołądku dzięki czemu dłużej jesteśmy nasyceni.
SKŁADNIKI:
1000 g czerwonej porzeczki bez szypułek
500 g cukru trzcinowego
3 łyżeczki agar agar (wyciągu z glonów)
WYKONANIE:
Do thermomixa lub robota kuchennego włożyć owoce, zmiksować. (w TM 12 sek./ obr.5). Wsypać cukier i agar agar, gotować w garnku około 20 min. od czasu do czasu mieszając ( w TM 15min/100C/obr.3) Przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
NA ZDROWIE
SKŁADNIKI:
1000 g czerwonej porzeczki bez szypułek
500 g cukru trzcinowego
3 łyżeczki agar agar (wyciągu z glonów)
WYKONANIE:
Do thermomixa lub robota kuchennego włożyć owoce, zmiksować. (w TM 12 sek./ obr.5). Wsypać cukier i agar agar, gotować w garnku około 20 min. od czasu do czasu mieszając ( w TM 15min/100C/obr.3) Przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
NA ZDROWIE