Nowy Rok tuż, tuż, a co istotne przed nim Sylwester. Stawiam dolary przeciw orzechom, że po hucznym witaniu 2016 roku to danie będzie, jak znalazł dla wielu z nas. ;) Polecać na pobalowy stan esencjonalnego, rozgrzewającego rosołu nie ma potrzeby. Ja polecam jego etyczną,, jak ja to nazywam wersję. Bez wątpliwości jego walory smakowe i odżywcze przebijają "klasyka", a testowali go zatwardziali kulinarni konserwatyści. Jeśli czujecie, że będzie potrzeba czegoś regeneracyjnego "dzień po" skorzystajcie z tego sprawdzonego przepisu.
Dodatkowo pozwoli to anonimowej, ale chcącej żyć kurze wkroczyć w kolejny rok. Dobry uczynek juz na starcie to dobry symptom.
Składniki:
2 marchewki
2 pietruszki
1 łodyga selera naciowego
Połowa bulwy dużego selera ok.160 g
Zielona część pora
Połowa białej części pora
2 liście kapusty najlepiej włoskiej
1 - 2 duże cebule (przekrojone na pół opalone nad gazem lub w piekarniku )
2 ząbki czosnku przekrojone na pół
Połowa pęczka natki
5 ziaren ziela angielskiego
2 duże liście laurowe
15 ziarenek pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka bulionu warzywnego
2 łyżeczki vegety domowej
1 łyżeczka suszonego lubczyku lub 1 gałązka świeżego
3 cm korzenia imbiru
1 łyżka oleju kokosowego
1 płaska łyżeczka soli
2 szczypty pieprzu
Woda ok 2,5-3 litra
Wykonanie:
Do 5 litrowego garnka wrzucacie wszystkie składniki, zalewacie wodą i gotujecie do zagotowania na dużym ogniu. Następnie zmniejszacie płomień i gotujecie min. 1,5 godz. na najmniejszym ogniu pod przykryciem.
Dodatkowo pozwoli to anonimowej, ale chcącej żyć kurze wkroczyć w kolejny rok. Dobry uczynek juz na starcie to dobry symptom.
Składniki:
2 marchewki
2 pietruszki
1 łodyga selera naciowego
Połowa bulwy dużego selera ok.160 g
Zielona część pora
Połowa białej części pora
2 liście kapusty najlepiej włoskiej
1 - 2 duże cebule (przekrojone na pół opalone nad gazem lub w piekarniku )
2 ząbki czosnku przekrojone na pół
Połowa pęczka natki
5 ziaren ziela angielskiego
2 duże liście laurowe
15 ziarenek pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka bulionu warzywnego
2 łyżeczki vegety domowej
1 łyżeczka suszonego lubczyku lub 1 gałązka świeżego
3 cm korzenia imbiru
1 łyżka oleju kokosowego
1 płaska łyżeczka soli
2 szczypty pieprzu
Woda ok 2,5-3 litra
Wykonanie:
Do 5 litrowego garnka wrzucacie wszystkie składniki, zalewacie wodą i gotujecie do zagotowania na dużym ogniu. Następnie zmniejszacie płomień i gotujecie min. 1,5 godz. na najmniejszym ogniu pod przykryciem.