Nie z jednego pieca można chleb jeść i nie każdemu chlebowi na imię Burek, czy jakoś tak to leciało … ;) W każdym razie proponuję odejście od standardowego kształtu bochna, lub innego prostopadłościanu na rzecz równiny chlebowej. Przedstawiona przeze mnie opcja jest bezglutenowa i świetnie sprawdzi się, jako podkład pod kanapkę, „zagarniacz” do past wszelkich, krakers „przed telewizyjny”, albo żelazna racja do roboty. Przepyszny z dodatkami, jak i samodzielnie. Nic tylko piec i jeść. Zasadniczo to samo zdrowie, więc w odróżnieniu od innych „pieczyw” można jeść do oporu i bez wyrzutów.
Składniki:
140 g pestek słonecznika
120 g siemienia lnianego
120 g sezamu
220 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka kurkumy
1 1⁄2 łyżeczki soli
110 g oleju rzepakowego
500 g gorącej wody
Wykonanie TM:
Smacznego przedświątecznego!
Składniki:
140 g pestek słonecznika
120 g siemienia lnianego
120 g sezamu
220 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka kurkumy
1 1⁄2 łyżeczki soli
110 g oleju rzepakowego
500 g gorącej wody
Wykonanie TM:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 C z termoobiegiem.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do TM wsypać wszystkie składniki z wyjątkiem wody i wymieszać 10 sek/obr.4
- Dolać gorącą wodę i wymieszać 20 sek/obr.5
- Masę wyłożyć na 2 blachy od piekarnika przykryte papierem do pieczenia, rozsmarować za pomocą wilgotnej łyżki lub mokrymi dłońmi na grubość 2-3 mm. Pieczemy 60 min w 150 C z termoobiegiem.
- Po wyjęciu z piekarnika kroimy na kawałki
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 C z termoobiegiem.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski wsypujemy wszystkie składniki po kolei z wyjątkiem wody. Mieszamy a następnie
wlewamy gorącą wodę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, bez grudek. - Masę wykładamy na 2 blachy wyłożone papierem i rozsmarowujemy na grubość ok. 2-3 mm.
- Pieczemy 60 min w 150 C z termoobiegiem.
- Po wyjęciu z piekarnika kroimy na kawałki.
Smacznego przedświątecznego!