Wegania
  • Witam!
    • O Weganii
  • Warsztaty
    • Terminy
  • Jadłospisy
  • Blog
  • Kontakt

Inny wymiar chleba, czyli pieczywo na wszelkie okazje

21/12/2016

0 Komentarze

 
Obraz
Nie z jednego pieca można chleb jeść i nie każdemu chlebowi na imię Burek, czy jakoś tak to leciało … ;) W każdym razie proponuję odejście od standardowego kształtu bochna, lub innego prostopadłościanu na rzecz równiny chlebowej. Przedstawiona przeze mnie opcja jest bezglutenowa i świetnie sprawdzi się, jako podkład pod kanapkę, „zagarniacz” do past wszelkich, krakers „przed telewizyjny”, albo żelazna racja do roboty. Przepyszny z dodatkami, jak i samodzielnie. Nic tylko piec i jeść. Zasadniczo  to samo zdrowie, więc w odróżnieniu od innych „pieczyw” można jeść do oporu i bez wyrzutów.

Składniki:
140 g pestek słonecznika
120 g siemienia lnianego
120 g sezamu
220 g m
ąki kukurydzianej
1 łyżeczka kurkumy
1
1⁄2 łyżeczki soli
110 g oleju rzepakowego
500 g gorą
cej wody

Wykonanie TM:
  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 C z termoobiegiem.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Do TM wsypać wszystkie składniki z wyjątkiem wody i wymieszać 10 sek/obr.4
  4. Dolać gorącą wodę i wymieszać 20 sek/obr.5
  5. Masę wyłożyć na 2 blachy od piekarnika przykryte papierem do pieczenia, rozsmarować za pomocą wilgotnej łyżki lub mokrymi dłońmi na grubość 2-3 mm. Pieczemy 60 min w 150 C z termoobiegiem.
  6. Po wyjęciu z piekarnika kroimy na kawałki
Wykonanie tradycyjne:
  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 C z termoobiegiem.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Do miski wsypujemy wszystkie składniki po kolei z wyjątkiem wody. Mieszamy a następnie
    wlewamy gorącą wodę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, bez grudek.
  4. Masę wykładamy na 2 blachy wyłożone papierem i rozsmarowujemy na grubość ok. 2-3 mm.
  5. Pieczemy 60 min w 150 C z termoobiegiem.
  6. Po wyjęciu z piekarnika kroimy na kawałki.

​Smacznego przedświątecznego!


0 Komentarze



Odpowiedz

    ANKIETA

    Przepisy

    Wszystkie
    Bez Glutenu
    Desery
    Grill
    Na Surowo
    Napoje
    Obiady
    Pasty I Pasztety
    Pieczywo
    Przetwory
    Sniadania
    Warsztaty
    Zupy

     

    Kanał RSS

    POLUB BLOGA:


    PARTNERZY:
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Durszlak.pl
    Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
    Obraz
    
Warsztaty
Blog
Kontakt

kontakt@wegania.pl
© 2015 Wegania. All rights reserved.

Obraz