Kasza jaglana ma właściwości rozgrzewające, dlatego zalecana jest przy przeziębieniach. Usuwa również nadmiar śluzu z organizmu, zatem powinno stosować się ją przy zapaleniu zatok. Dzięki swym właściowościom antygrzybicznym uznawana jest za naturalny antybiotyk. Tak więc zamiast leków dla naszych małych pociech polecam taki oto pyszny, waniliowy budyń. :)
SKŁADNIKI: 40 g kaszy jaglanej 300 ml mleka sojowego lub jakie lubicie 2 łyżeczki słodu jakiego chcecie? 1 laska wanilii (miąższ) owoce ( u mnie maliny) lub syrop malinowy. | WYKONANIE: W młynku albo w thermomixie mielimy kaszę jaglaną (w TM 30sek/Obr.10) Do kaszy dodajemy pozostałe składniki oprócz owoców i syropu. Gotujemy 10 min. (w TM 10min/100C/obr.2). Pod koniec gotowania możecie dodać łyżeczkę oleju np. kokosowego. Przekładamy do miseczki i podajemy z owocami. Smacznego! |