Wegania
  • Witam!
    • O Weganii
  • Warsztaty
    • Terminy
  • Jadłospisy
  • Blog
  • Kontakt

Bulion warzywny

6/10/2014

0 Komentarze

 
Obraz
SKŁADNIKI:
200 g selera naciowego w kawałkach
250 g marchwi w kawałkach
100 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
100 g cebuli w ćwiartkach
150 g cukinii w kawałkach
50 g pieczarek
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
gałązki świeżych ziół jakie lubicie ok.6 
(np.bazylia, tymianek, oregano itp) lub 
suszonych wtedy daję po czubatej łyżeczce
pół pęczka natki pietruszki
70 g soli morskiej
30 g białego wytrawnego wina
1 łyżka oliwy

Czytanie etykiet tak weszło mi w nawyk, że memu uważnemu oku nie umknie nic. Najbardziej zawsze zastanawiało mnie, jak można ugotować aromatyczną zupę na bazie kostki bulionowej ze sklepu, w której raptem jest około 5% suszonych warzyw. Jednak dzięki pozostałym chemicznym dodatkom i ogromnej ilości soli okazuje się, że można ugotować esencjonalną zupę bez warzyw. Bulion, który Wam polecam jest w 100% zrobiony z naturalnych składników. To głównie warzywa i zioła. A jakie pyszne zupy i sosy dzięki niemu powstają.. Ech, tylko smakować!
WYKONANIE:
Wszystkie warzywa po kolei, pieczarki i zioła i rozdrabniamy (w TM 8s/obr.8). Dodajemy sól, wino i oliwę. gotujemy 44 min. (w  TM 40min/100C/obr.1). Następnie miksujemy wszystko (w TM 30 sek/obr.10). Gorący bulion przekładamy do słoika, zamykamy szczelnie słoik. Taki bulion po otwarciu wytrzyma w lodówce ok. 3 m-ce.

0 Komentarze



Odpowiedz

    ANKIETA

    Przepisy

    Wszystkie
    Bez Glutenu
    Desery
    Grill
    Na Surowo
    Napoje
    Obiady
    Pasty I Pasztety
    Pieczywo
    Przekąski
    Przetwory
    Sniadania
    Warsztaty
    Zupy

     

    Kanał RSS

    POLUB BLOGA:


    PARTNERZY:
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Durszlak.pl
    Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
    Obraz
    
Warsztaty
Blog
Kontakt

kontakt@wegania.pl
© 2015 Wegania. All rights reserved.

Obraz