
SKŁADNIKI:
200 g selera naciowego w kawałkach
250 g marchwi w kawałkach
100 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
100 g cebuli w ćwiartkach
150 g cukinii w kawałkach
50 g pieczarek
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
gałązki świeżych ziół jakie lubicie ok.6
(np.bazylia, tymianek, oregano itp) lub
suszonych wtedy daję po czubatej łyżeczce
pół pęczka natki pietruszki
70 g soli morskiej
30 g białego wytrawnego wina
1 łyżka oliwy
200 g selera naciowego w kawałkach
250 g marchwi w kawałkach
100 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
100 g cebuli w ćwiartkach
150 g cukinii w kawałkach
50 g pieczarek
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
gałązki świeżych ziół jakie lubicie ok.6
(np.bazylia, tymianek, oregano itp) lub
suszonych wtedy daję po czubatej łyżeczce
pół pęczka natki pietruszki
70 g soli morskiej
30 g białego wytrawnego wina
1 łyżka oliwy
Czytanie etykiet tak weszło mi w nawyk, że memu uważnemu oku nie umknie nic. Najbardziej zawsze zastanawiało mnie, jak można ugotować aromatyczną zupę na bazie kostki bulionowej ze sklepu, w której raptem jest około 5% suszonych warzyw. Jednak dzięki pozostałym chemicznym dodatkom i ogromnej ilości soli okazuje się, że można ugotować esencjonalną zupę bez warzyw. Bulion, który Wam polecam jest w 100% zrobiony z naturalnych składników. To głównie warzywa i zioła. A jakie pyszne zupy i sosy dzięki niemu powstają.. Ech, tylko smakować!
WYKONANIE:
Wszystkie warzywa po kolei, pieczarki i zioła i rozdrabniamy (w TM 8s/obr.8). Dodajemy sól, wino i oliwę. gotujemy 44 min. (w TM 40min/100C/obr.1). Następnie miksujemy wszystko (w TM 30 sek/obr.10). Gorący bulion przekładamy do słoika, zamykamy szczelnie słoik. Taki bulion po otwarciu wytrzyma w lodówce ok. 3 m-ce.
Wszystkie warzywa po kolei, pieczarki i zioła i rozdrabniamy (w TM 8s/obr.8). Dodajemy sól, wino i oliwę. gotujemy 44 min. (w TM 40min/100C/obr.1). Następnie miksujemy wszystko (w TM 30 sek/obr.10). Gorący bulion przekładamy do słoika, zamykamy szczelnie słoik. Taki bulion po otwarciu wytrzyma w lodówce ok. 3 m-ce.