Wegania
  • Witam!
    • O Weganii
  • Warsztaty
    • Terminy
  • Jadłospisy
  • Blog
  • Kontakt

Kapusta w pomidorach

9/6/2015

0 Komentarze

 
Kiedy tylko mam czas i przerwę w pracy uciekam na wieś. Uwielbiam ciszę i spokój. Poranne pianie koguta, zapach skoszonej trawy, w nocy niebo pełne gwiazd ( w mieście ich wcale nie widać). Kiedy mogę poleniuchować i nikt ode mnie niczego nie chce.  A i po jedzenie nie trzeba się specjalnie fatygować. Zakładam klapki i idę na pole po prowiant, aby nakarmić rodzinkę. A ponieważ kapusty u nas co niemiara, tym razem to ona zagościła na naszych stołach.

Obraz

SKŁADNIKI:
1 główka kapusty
2 cebule
6 łyżek oleju
1 pęczek kopru
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki mąki jaglanej (może być jakakolwiek)
3 pomidory lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
(sami popróbujcie i włóżcie, ile lubicie)


WYKONANIE:
Kapustę poszatkujcie i pogotujcie około 10 min.od zagotowania. Odcedźcie ją, dzięki temu pozbawicie ją goryczki. Na 3 łyżkach oleju zrumieńcie cebule i dodajcie do kapusty. Dodajcie do niej również ok.100 g wody, liście laurowe i ziele, i pogotujcie ok. 20-30 minut (ma być miękka). Wrzucamy posiekany koperek. Na pozostałych 3 łyżkach oleju chwilkę rumienimy mąkę jaglaną lub inną i dodajemy do kapusty. Dodajemy pokrojone na drobno pomidory lub koncentrat i gotujemy na małym ogniu do połączenia składników. Dodatkiem mogą być oczywiście ziemniaki lub najzwyklejsza kromka świeżego chlebka.


SMACZNEGO:)

0 Komentarze



Odpowiedz

    ANKIETA

    Przepisy

    Wszystkie
    Bez Glutenu
    Desery
    Grill
    Na Surowo
    Napoje
    Obiady
    Pasty I Pasztety
    Pieczywo
    Przetwory
    Sniadania
    Warsztaty
    Zupy

     

    Kanał RSS

    POLUB BLOGA:


    PARTNERZY:
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Durszlak.pl
    Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
    Obraz
    
Warsztaty
Blog
Kontakt

kontakt@wegania.pl
© 2015 Wegania. All rights reserved.

Obraz