W idealnym krupniku ważne jest jaka jest jego konsystencja. Zbyt duża ilość kaszy sprawi, że nasz krupnik zamieni się w gulasz. Jeśli będzie jej za mało, zupa będzie wodnista. Ten przepis idealnie trafia w moje gusta.
SKŁADNIKI:
80 g kaszy jęczmiennej
Woda ok.1 litra
Ok. 300 g warzyw mieszanych (seler, pietruszka, marchew, por, ziemniaki) pokrojonych na kawałki
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
2 łyżeczki bulionu warzywnego własnej produkcji
2 łyżeczki wegety własnej produkcji
2 szczypty pieprzu
Sól do smaku opcjonalnie
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Natka pietruszki świeża, posiekana, do posypania
WYKONANIE:
Kaszę przepłukać i odsączyć. Do thermomixa lub garnka włożyć kaszę, wlać wodę i gotować ok 10min/100C/obr.1. Dodać warzywa, bulion, wegetę i przyprawy. Gotować 20 min/100C/noże wsteczne/obr.1. Zupę na koniec posypać natką pietruszki.
SMACZNEGO :)
SKŁADNIKI:
80 g kaszy jęczmiennej
Woda ok.1 litra
Ok. 300 g warzyw mieszanych (seler, pietruszka, marchew, por, ziemniaki) pokrojonych na kawałki
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
2 łyżeczki bulionu warzywnego własnej produkcji
2 łyżeczki wegety własnej produkcji
2 szczypty pieprzu
Sól do smaku opcjonalnie
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Natka pietruszki świeża, posiekana, do posypania
WYKONANIE:
Kaszę przepłukać i odsączyć. Do thermomixa lub garnka włożyć kaszę, wlać wodę i gotować ok 10min/100C/obr.1. Dodać warzywa, bulion, wegetę i przyprawy. Gotować 20 min/100C/noże wsteczne/obr.1. Zupę na koniec posypać natką pietruszki.
SMACZNEGO :)