Wegania
  • Witam!
    • O Weganii
  • Warsztaty
    • Terminy
  • Jadłospisy
  • Blog
  • Kontakt

Mega, super, czadowy wegański tort urodzinowy.

9/2/2016

0 Komentarze

 
Obraz
Obraz
Mój tortowy debiut. W dodatku wersja wegańska. Ile mnie kosztowało stresu samo podjęcie wyzwania, wiem tylko ja. Potem okazało się, że zwyczajnie daję radę, a na końcu, że normalnie mam do tego talent. Polecam na wszelkie okazje. Zachwyt najbardziej wybrednych smakoszy tortowych gwarantowany.




​Składniki:

Mąka pszenna lub orkiszowa jasna 500 g
Cukier trzcinowy 200 g
Ocet jabłkowy 2 łyżki
Olej rzepakowy 150 ml
Woda 300 ml
Mleko roślinne 100 ml
Kakao 30 g
Soda 2 płaskie łyżeczki
Ekstrat waniliowy 2 łyżki
 
Wykonanie:

Wszystkie składniki miksujecie na gładką masę. Przekładacie do tortownicy o średnicy 22cm i pieczecie 50 min. w 200C (grzanie góra, dół).  Przy takiej średnicy blachy wyszedł mi biszkopt na 3 warstwy . Biszkopt zawsze pęka na wierzchu, więc spokojnie to normalne, później wierzch i tak  odetniecie. Nakłujcie biszkopt patyczkiem, ma być suchy.  Po upieczeniu zostawcie go do wystygnięcia.

Składniki na krem:
2 puszki mleczka kokosowego schłodzonego w lodówce jedną dobę
Cukier puder (u mnie trzcinowy z dodatkiem wanilii) 80g
1 łyżka soku z cytryny
Czekolada gorzka 80 g

Dodatki:
1 pomarańcza
Około 4 łyżek dżemu kwaskowatego ( u mnie domowy z czarnej porzeczki)
 
Czekoladę rozpuszczacie w kąpieli wodnej lub  w rondelku. Odstawiacie na bok do wystudzenia. Ma być wystudzona, ale jednocześnie płynna.
Z puszki wybieracie tylko stałą część kokosa, bez wody. Dodajecie sok z cytryny, cukier, rozpuszczoną czekoladę i chwilę miksujecie do połączenia składników. Krem będzie płynny, ale, jak wstawicie w chłodne miejsce na pewno się zetnie.
Wystudzony biszkopt kroicie na 3 warstwy. Pomarańczę kroicie na pół. Na pierwszą warstwę wyciskacie około 5 łyżek pomarańczy. Ma być cała oblana sokiem. Ja zużywam na 3 warstwy całą pomarańczę. Następnie rozsmarowujecie dżem.
Kładziecie drugą warstwę biszkoptu. Ponownie moczycie go sokiem z pomarańczy. Tym razem nakładacie połowę kremu.
Kładziecie trzecią i ostatnią warstwę biszkoptu. Sam popękany czubek tej warstwy odkrójcie. Znowu nawilżacie ją sokiem z pomarańczy i rozkładacie resztę kremu (na górze i po bokach). Tak przygotowany tort odstawiacie w chłodne miejsce na około 1 godz. Krem ma zastygnąć, aby było Wam go łatwiej przyozdobić owocami lub czym tylko chcecie.

0 Komentarze



Odpowiedz

    ANKIETA

    Przepisy

    Wszystkie
    Bez Glutenu
    Desery
    Grill
    Na Surowo
    Napoje
    Obiady
    Pasty I Pasztety
    Pieczywo
    Przetwory
    Sniadania
    Warsztaty
    Zupy

     

    Kanał RSS

    POLUB BLOGA:


    PARTNERZY:
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Durszlak.pl
    Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
    Obraz
    
Warsztaty
Blog
Kontakt

kontakt@wegania.pl
© 2015 Wegania. All rights reserved.

Obraz