To mleko ma delikatną, aksamitną i kremową konsystencję oraz lekko orzechowy smak. Próbowałam różnych kombinacji mlecznych, ale ta zdecydowanie najbardziej przypomina mi mleko krowie. Po takiej szklanie będziecie mieć mocne kości i paznokcie, lśniące włosy. Przy systematycznym piciu, zmniejszycie u siebie ryzyko powstania choroby niedokrwiennej serca oraz choroby wieńcowej.
SKŁADNIKI:
100 g orzechów nerkowców
800 ml wody niegazowanej
6-8 daktyli
WYKONANIE:
Orzechy nerkowca moczymy na noc z daktylami w wodzie (jeśli macie miękkie daktyle, to nie moczcie ich, tylko od razu zmiksujcie z orzechami). Daktyle dodaję, ponieważ nadają mleku delikatnie słodkiego smaku. Dzięki temu napój do złudzenia przypomina mleko krowie.
Rano wylewamy wodę i wrzucamy orzechy oraz daktyle do blendera lub thermomixa. Wlewamy 200 ml wody niegazowanej i miksujemy na gładką masę (w thermomixie 30sek/obr.10)
Wlewamy 600 ml wody niegazowanej i znowu miksujemy (w thermomixie 30sek/obr.10).
Jeśli chcecie mieć mleko krystalicznie czyste, możecie przelać je przez sitko lub gazę.
Na zdrowie :)
SKŁADNIKI:
100 g orzechów nerkowców
800 ml wody niegazowanej
6-8 daktyli
WYKONANIE:
Orzechy nerkowca moczymy na noc z daktylami w wodzie (jeśli macie miękkie daktyle, to nie moczcie ich, tylko od razu zmiksujcie z orzechami). Daktyle dodaję, ponieważ nadają mleku delikatnie słodkiego smaku. Dzięki temu napój do złudzenia przypomina mleko krowie.
Rano wylewamy wodę i wrzucamy orzechy oraz daktyle do blendera lub thermomixa. Wlewamy 200 ml wody niegazowanej i miksujemy na gładką masę (w thermomixie 30sek/obr.10)
Wlewamy 600 ml wody niegazowanej i znowu miksujemy (w thermomixie 30sek/obr.10).
Jeśli chcecie mieć mleko krystalicznie czyste, możecie przelać je przez sitko lub gazę.
Na zdrowie :)