Wegania
  • Witam!
    • O Weganii
  • Warsztaty
    • Terminy
  • Jadłospisy
  • Blog
  • Kontakt

Mleko z nerkowców

7/6/2015

0 Comments

 
Picture
To mleko ma delikatną, aksamitną i kremową konsystencję oraz lekko orzechowy smak. Próbowałam różnych kombinacji mlecznych, ale ta zdecydowanie najbardziej przypomina mi mleko krowie. Po takiej szklanie będziecie mieć mocne kości i paznokcie, lśniące włosy. Przy systematycznym piciu, zmniejszycie u siebie ryzyko powstania choroby niedokrwiennej serca oraz choroby wieńcowej. 
SKŁADNIKI:
100 g orzechów nerkowców
800 ml wody niegazowanej
6-8 daktyli 

WYKONANIE:
​Orzechy nerkowca moczymy na noc z daktylami w wodzie (jeśli macie miękkie daktyle, to nie moczcie ich, tylko od razu zmiksujcie z orzechami). Daktyle dodaję, ponieważ nadają mleku delikatnie słodkiego smaku. Dzięki temu napój do złudzenia przypomina mleko krowie.
Rano wylewamy wodę i wrzucamy orzechy oraz daktyle do blendera lub thermomixa. Wlewamy 200 ml wody niegazowanej i miksujemy na gładką masę (w thermomixie 30sek/obr.10)
Wlewamy 600 ml wody niegazowanej i znowu miksujemy (w thermomixie 30sek/obr.10). 
Jeśli chcecie mieć mleko krystalicznie czyste, możecie przelać je przez sitko lub gazę.  

Na zdrowie :)


0 Comments



Leave a Reply.

    ANKIETA

    Przepisy

    Wszystkie
    Bez Glutenu
    Desery
    Grill
    Na Surowo
    Napoje
    Obiady
    Pasty I Pasztety
    Pieczywo
    Przekąski
    Przetwory
    Sniadania
    Warsztaty
    Zupy

     

    Kanał RSS

    POLUB BLOGA:


    PARTNERZY:
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Durszlak.pl
    Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
    Obraz
    
Warsztaty
Blog
Kontakt

kontakt@wegania.pl
© 2015 Wegania. All rights reserved.

Obraz