Uwielbiam dania, których przygotowanie zajmuje mi 15 min. i które przy okazji są smaczne i dostarczające wszystkiego, czego potrzebuje mój organizm. Oto jedno z nich: pieczone ziemniaki z koperkiem ze świeżymi pomidorami i ogórkami w oliwie bazyliowo - czosnkowej z gościnnym udziałem fasolki szparagowej. Przy tej okazji przekażę Wam kilka informacji, dlaczego warto zajadać się fasolką.
Otóż szparagówka:
- zawiera białko bardzo podobne w składzie do białka odzwierzęcego, więc może stanowić alternatywę w jadłospisie
- jest świetna na odchudzanie (niecałe 30 kcal na 100 g)
- wspomaga pracę układu trawiennego
- chroni przed chorobami serca (udar mózgu, zawał)
- zmniejsza ryzyko raka
i wspaniale smakuje!
UWAGA:
Gdyby komuś przyszło do głowy jeść fasolkę na surowo, to proszę tego nie robić ze względu na obecność fazyny - toksycznego białka roślinnego neutralizowanego w procesie gotowania.
Smacznego!
Otóż szparagówka:
- zawiera białko bardzo podobne w składzie do białka odzwierzęcego, więc może stanowić alternatywę w jadłospisie
- jest świetna na odchudzanie (niecałe 30 kcal na 100 g)
- wspomaga pracę układu trawiennego
- chroni przed chorobami serca (udar mózgu, zawał)
- zmniejsza ryzyko raka
i wspaniale smakuje!
UWAGA:
Gdyby komuś przyszło do głowy jeść fasolkę na surowo, to proszę tego nie robić ze względu na obecność fazyny - toksycznego białka roślinnego neutralizowanego w procesie gotowania.
Smacznego!