Wegania
  • Witam!
    • O Weganii
  • Warsztaty
    • Terminy
  • Jadłospisy
  • Blog
  • Kontakt

Najlepszy przyjaciel ryb, czyli seler "po grecku"

13/12/2016

0 Comments

 
Obraz
Rybka lubi pływać i nie przeszkadzajmy jej. Wszystkim, którzy nie wyobrażają sobie Wigilii bez bogu ducha winnego karpia zadaję pytanie, czy chodzi Wam o rybkę, czy o jej smak? 
Proponuję układ win-win. Jeśli zrobicie sobie danie z przepisu poniżej otrzymacie smak, konsystencję i wygląd klasycznej „ryby po grecku”. Dosłownie identyczny. Gwarantuję. Jeśli ktoś z konsumentów wcześniej nie dowie się, że nie ma tam ryby, da sobie głowę uciąć, że właśnie pałaszuje dorsza.
Zalety tego dania są oczywiste. Jecie smakowite, zdrowe danie a rybka może dalej pływać. Co prawda Wam nie podziękuje, bo przecież ryby głosu nie mają, ale fajnie spędzać święta z myślą, że nie przyczyniliśmy się do przedwigilijnej eksterminacji ryb. 

Warzywa „ po grecku”:
 
2 cebule
1/2 pora
2 łodygi selera naciowego
500 g marchewki
2 pietruszki
2 łodygi selera naciowego
40 g oleju
2 liście laurowe
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki octu jabłkowego
500g przecieru pomidorowego


Cebulę wraz z porem drobno szatkujemy. Wrzucamy do 2 litrowego garnka. Dorzucamy pokrojonego selera. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze. Wrzucamy do garnka. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy do miękkości.


​Wywar do gotowania selera (na 2 litrowy garnek):

seler około 1 kg 
2 łyżki bulionu warzywnego własnej produkcji
2 łyżki „wegety" domowej
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżeczki sosu sojowego
2 arkusze glonów nori 
1 opalona nad palnikiem cebula


Bulwy selera obieramy i kroimy w plastry około 5-7 mm  grubości. Wrzucamy do gotującego wywaru i gotujemy do miękkości - około 20 minut. Wyjmujemy i czekamy aż przestygną. W międzyczasie robimy panierkę.


Panierka do selera:

6 płatów glonów nori
250 g mąki z ciecierzycy
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka soli
Około 350 ml wody


Glony rozdrabniamy na mąkę. Łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy.  Ma powstać gęsta śmietana. Każdy plaster selera maczamy w panierce i smażymy na patelni. 


Podajemy razem z duszonymi warzywami. Dla wielbicieli rybnych smaków właśnie zaczyna się uczta.


Wszystkiego dobrego z okazji świąt.



0 Comments



Leave a Reply.

    ANKIETA

    Przepisy

    Wszystkie
    Bez Glutenu
    Desery
    Grill
    Napoje
    Na Surowo
    Obiady
    Pasty I Pasztety
    Pieczywo
    Przekąski
    Przetwory
    Sniadania
    Warsztaty
    Zupy

     

    Kanał RSS

    POLUB BLOGA:


    PARTNERZY:
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Durszlak.pl
    Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
    Obraz
    
Warsztaty
Blog
Kontakt

[email protected]
© 2015 Wegania. All rights reserved.

Obraz