Rybka lubi pływać i nie przeszkadzajmy jej. Wszystkim, którzy nie wyobrażają sobie Wigilii bez bogu ducha winnego karpia zadaję pytanie, czy chodzi Wam o rybkę, czy o jej smak?
Proponuję układ win-win. Jeśli zrobicie sobie danie z przepisu poniżej otrzymacie smak, konsystencję i wygląd klasycznej „ryby po grecku”. Dosłownie identyczny. Gwarantuję. Jeśli ktoś z konsumentów wcześniej nie dowie się, że nie ma tam ryby, da sobie głowę uciąć, że właśnie pałaszuje dorsza.
Zalety tego dania są oczywiste. Jecie smakowite, zdrowe danie a rybka może dalej pływać. Co prawda Wam nie podziękuje, bo przecież ryby głosu nie mają, ale fajnie spędzać święta z myślą, że nie przyczyniliśmy się do przedwigilijnej eksterminacji ryb.
Warzywa „ po grecku”:
2 cebule
1/2 pora
2 łodygi selera naciowego
500 g marchewki
2 pietruszki
2 łodygi selera naciowego
40 g oleju
2 liście laurowe
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki octu jabłkowego
500g przecieru pomidorowego
Cebulę wraz z porem drobno szatkujemy. Wrzucamy do 2 litrowego garnka. Dorzucamy pokrojonego selera. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze. Wrzucamy do garnka. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy do miękkości.
Wywar do gotowania selera (na 2 litrowy garnek):
seler około 1 kg
2 łyżki bulionu warzywnego własnej produkcji
2 łyżki „wegety" domowej
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżeczki sosu sojowego
2 arkusze glonów nori
1 opalona nad palnikiem cebula
Bulwy selera obieramy i kroimy w plastry około 5-7 mm grubości. Wrzucamy do gotującego wywaru i gotujemy do miękkości - około 20 minut. Wyjmujemy i czekamy aż przestygną. W międzyczasie robimy panierkę.
Panierka do selera:
6 płatów glonów nori
250 g mąki z ciecierzycy
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka soli
Około 350 ml wody
Glony rozdrabniamy na mąkę. Łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy. Ma powstać gęsta śmietana. Każdy plaster selera maczamy w panierce i smażymy na patelni.
Podajemy razem z duszonymi warzywami. Dla wielbicieli rybnych smaków właśnie zaczyna się uczta.
Wszystkiego dobrego z okazji świąt.
Proponuję układ win-win. Jeśli zrobicie sobie danie z przepisu poniżej otrzymacie smak, konsystencję i wygląd klasycznej „ryby po grecku”. Dosłownie identyczny. Gwarantuję. Jeśli ktoś z konsumentów wcześniej nie dowie się, że nie ma tam ryby, da sobie głowę uciąć, że właśnie pałaszuje dorsza.
Zalety tego dania są oczywiste. Jecie smakowite, zdrowe danie a rybka może dalej pływać. Co prawda Wam nie podziękuje, bo przecież ryby głosu nie mają, ale fajnie spędzać święta z myślą, że nie przyczyniliśmy się do przedwigilijnej eksterminacji ryb.
Warzywa „ po grecku”:
2 cebule
1/2 pora
2 łodygi selera naciowego
500 g marchewki
2 pietruszki
2 łodygi selera naciowego
40 g oleju
2 liście laurowe
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki octu jabłkowego
500g przecieru pomidorowego
Cebulę wraz z porem drobno szatkujemy. Wrzucamy do 2 litrowego garnka. Dorzucamy pokrojonego selera. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze. Wrzucamy do garnka. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy do miękkości.
Wywar do gotowania selera (na 2 litrowy garnek):
seler około 1 kg
2 łyżki bulionu warzywnego własnej produkcji
2 łyżki „wegety" domowej
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżeczki sosu sojowego
2 arkusze glonów nori
1 opalona nad palnikiem cebula
Bulwy selera obieramy i kroimy w plastry około 5-7 mm grubości. Wrzucamy do gotującego wywaru i gotujemy do miękkości - około 20 minut. Wyjmujemy i czekamy aż przestygną. W międzyczasie robimy panierkę.
Panierka do selera:
6 płatów glonów nori
250 g mąki z ciecierzycy
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka soli
Około 350 ml wody
Glony rozdrabniamy na mąkę. Łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy. Ma powstać gęsta śmietana. Każdy plaster selera maczamy w panierce i smażymy na patelni.
Podajemy razem z duszonymi warzywami. Dla wielbicieli rybnych smaków właśnie zaczyna się uczta.
Wszystkiego dobrego z okazji świąt.