To danie zachwyca nas nie tylko kolorystyką, ale również smakiem. Dzięki nadzieniu warzywnemu z dodatkiem tofu, oraz dzięki fasoli, która jest składnikiem sosu, mamy w pełni skomponowany posiłek bezmięsny. Z dodatkiem ulubionej surówki, będziecie czuć się lekko, a jednocześnie bardzo syci. SKŁADNIKI NA CIASTO: szpinak świeży lub mrożony (1/2 opakowania ok. 200g) ok. 500 g mąki orkiszowej ok. 500 g wody ok. 200 g mleka sojowego 1/2 łyżeczki soli WYKONANIE: Do naczynia wkładamy 200 g szpinaku (ja miałam świeży, więc musiałam go zmiksować z wodą. jeśli użyjemy mrożonego nie trzeba go już miksować). Dolewamy wodę ok. 200 g i miksujemy. (w TM 30sek/obr.6, w trakcie otwierając pokrywę i zgarniając szpinak ze ścian naczynia.) Dodajemy mąkę orkiszową, łyżeczkę soli. Dolewamy ok. 300 g wody, 200 g mleka mieszamy ( w TM 30 sek/obr.4.) | SKŁADNIKI NA FARSZ: 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 główki kapusty włoskiej kawałek pora 150 g pieczarek 1 łyżeczka bulionu warzywnego przygotowanego w TM 20 g oleju 1 opakowanie tofu naturalnego albo wędzonego łyżka musztardy przyprawy, jakie lubicie np. sól, pieprz, zioła prowensalskie, vegeta z TM. WYKONANIE: Warzywa siekamy lub trzemy na tartce. ( w TM ok. 5sek/ obr.7) Wlewamy olej, dodaję bulion i podduszamy. (w TM 15 min/100C/obr.1.) Dodajemy musztardę i pokrojone w kostkę tofu oraz przyprawiamy do smaku. Ja wrzuciłam także resztę świeżego szpinaku, aby było kolorowo i mieszamy. (w TM ok.10sek/obr.4) Tak przygotowany farsz nakładam do usmażonych naleśników i zawijam. Na koniec wszystkie zapiekam ok.10 min w 180 C. SMACZNEGO :) |