Wegania
  • Witam!
    • O Weganii
  • Warsztaty
    • Terminy
  • Jadłospisy
  • Blog
  • Kontakt

"Nieryba" nie po grecku

17/12/2015

1 Komentarz

 
Obraz
Jeśli ktoś upodobał sobie smak ryby na warzywach, niby z Grecji pochodzący, a nie chce spożywać metali ciężkich, antybiotyków i innych potencjalnie chemicznych rzeczy lub wrażliwość własna na los istoty ból czującej mu na to nie pozwala, temu polecam prostą i mega rybną potrawę potocznie zwaną "Nierybą nie po grecku". Może to być jakościowa zmiana na naszym świątecznym stole a smak jakże znany i lubiany.

Składniki na rybę:
1/2 szk. Suchej kaszy jaglanej ok 120g
3 arkusze glonów nori
1 ząbek czosnku
Sól 1/2 łyżeczki
Pieprz 1/2 łyżeczki

​Warzywa:
200 g cebuli przekrojonej na pół
300 g marchwi pokrojonej na kawałki
100 g pietruszki obranej pokrojonej na połówki
100 g selera obranego pokrojonego na kawałki
Połowa pora białej części
40 g oleju
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu jabłkowego lub 50 g wina 
Sól 1/2 łyżeczki
2-3 szczypty pieprzu
Liść laurowy 1 
Papryka słodka 1 łyżeczka
Oregano 1/2 łyżeczki

Wykonanie w Thermomixie:
  1. Do TM wlewamy 1000 g wody. Do koszyczka wsypujemy kaszę i przelewamy ją wrzątkiem, aby pozbawić ją goryczki. Gotujemy 20min./100C/obr.1.
  2. Wylewamy wodę z TM i odstawiamy kaszę na bok.
  3. Glony zalewamy odrobiną gorącej wody, tak aby tylko były przykryte. Jak ostygną i zmiękną kroimy je na drobne kawałki.
  4. Do TM wkładamy przestudzoną kaszę po ugotowaniu ok. 300g, glony, czosnek, sól oraz pieprz i mieszamy 10 sek/ obr. 4
  5. Formujemy kotleciki i podsmażamy na patelni.
  6. Do pustego TM wrzucamy po kolei wszystkie warzywa ( z wyjątkiem pomidorów) i olej, rozdrabniamy 5 sek./obr.5
  7. Dodajemy pozostałe składniki wraz z przyprawami.
  8. Gotujemy 20 min/Varoma/noże wsteczne/ obr.1
  9. Przekładamy warzywa wraz z kotlecikami do naczynia żaroodpornego

Wykonanie tradycyjne:
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Gotujemy do miękkości, ale na sypko.
Glony zalewamy odrobiną gorącej wody, tak aby tylko były przykryte. Jak ostygną i zmiękną kroimy je na drobne kawałki.
Łączymy razem glony z kaszą, solą i pieprzem i mieszamy.
Formujemy kotleciki i podsmażamy na patelni.
​Warzywa ścieramy na tarce, pora siekamy na drobno. Warzywa podduszamy w garnku z puszką pomidorów i z pozostałymi składnikami.
1 Komentarz
Stanley Sawyer link
25/5/2022 07:45:44

Good readinng your post

Odpowiedz



Odpowiedz

    ANKIETA

    Przepisy

    Wszystkie
    Bez Glutenu
    Desery
    Grill
    Na Surowo
    Napoje
    Obiady
    Pasty I Pasztety
    Pieczywo
    Przekąski
    Przetwory
    Sniadania
    Warsztaty
    Zupy

     

    Kanał RSS

    POLUB BLOGA:


    PARTNERZY:
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Durszlak.pl
    Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
    Obraz
    
Warsztaty
Blog
Kontakt

kontakt@wegania.pl
© 2015 Wegania. All rights reserved.

Obraz