Od kiedy pamięcią sięgnę zawsze uwielbiałam pasztety. Kiedyś ograniczałam się do mięsnych, myśląc, że te są najsmaczniejsze. Tak mi się wówczas przynajmniej wydawało. Odkąd odkryłam różnorodne smaki potraw roślinnych, zajadam się często pasztetami ale roślinnymi. Jest to ogromne urozmaicenie i jakże smaczne, że nie wspomnę już o zdrowiu.
SKŁADNIKI:
400 g suchej białej fasoli
ok.800 ml wody
200 g cebuli
120 g oleju
300 g pieczarek
150 g jabłka
1 łyżka suszonego majeranku
3 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
80 g płatków owsianych
20 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego własnej produkcji
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej własnej produkcji, typu "vegeta"
sól, pieprz do smaku
zioła, jakie lubicie?
WYKONANIE:
Fasolę namoczyć na noc a następnego dnia odcedzić i opłukać. Fasolę ugotować. (w TM 50 min /90C /obr.soft) . 10 minut przed końcem gotowania dosypać 1/2 łyżeczki soli. Ugotowaną fasolę przecedzić i opłukać pod zimną wodą,. Posiekaną cebulę i czosnek poddusić (w TM 5s./obr.5, potem dodać 40 g oleju i dusić 5 min/Varoma/obr.1.) Dodać rozdrobnione pieczarki i jabłko (w TM rozdrobnić 10 sek./obr. 4, dusić 7 min/100C/obr.2). Dodać fasolę i resztę składników + 80 g oleju i zmiksować na jednolitą masę (w TM 1 min./obr.9).
Piekarnik rozgrzać do 180C, formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę, wyrównać wierzch łyżką umoczną w wodzie. Piec ok.40 minut z termoobiegiem.
Pasztet, gdy wystygnie wstawcie do lodówki, wtedy będzie miał idealną konsystencję.
SMACZNEGO :)
SKŁADNIKI:
400 g suchej białej fasoli
ok.800 ml wody
200 g cebuli
120 g oleju
300 g pieczarek
150 g jabłka
1 łyżka suszonego majeranku
3 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
80 g płatków owsianych
20 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego własnej produkcji
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej własnej produkcji, typu "vegeta"
sól, pieprz do smaku
zioła, jakie lubicie?
WYKONANIE:
Fasolę namoczyć na noc a następnego dnia odcedzić i opłukać. Fasolę ugotować. (w TM 50 min /90C /obr.soft) . 10 minut przed końcem gotowania dosypać 1/2 łyżeczki soli. Ugotowaną fasolę przecedzić i opłukać pod zimną wodą,. Posiekaną cebulę i czosnek poddusić (w TM 5s./obr.5, potem dodać 40 g oleju i dusić 5 min/Varoma/obr.1.) Dodać rozdrobnione pieczarki i jabłko (w TM rozdrobnić 10 sek./obr. 4, dusić 7 min/100C/obr.2). Dodać fasolę i resztę składników + 80 g oleju i zmiksować na jednolitą masę (w TM 1 min./obr.9).
Piekarnik rozgrzać do 180C, formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę, wyrównać wierzch łyżką umoczną w wodzie. Piec ok.40 minut z termoobiegiem.
Pasztet, gdy wystygnie wstawcie do lodówki, wtedy będzie miał idealną konsystencję.
SMACZNEGO :)