Nie raz powtarzam: W prostocie siła. Zwłaszcza w kuchni. Tak właśnie jest z daniem, które po pierwsze jest na czasie (cukinia jest wszędzie), po drugie przygotowanie (nie licząc pieczenia) zajmie nam tyle co zrobienie kanapek. A smak i oryginalność dania będą na nieporównywalnie wyższym poziomie. Świetny pomysł na treściwą kolację, a jak ktoś chce to i na obiad będzie okej.
Składniki:
cukinie - szt. 2
bułka tarta - 1/3-1/2 szklanki
oregano -1 łyżka
pieprz cytrynowy - 1 łyżeczka
tymianek - 1 łyżeczka
oliwa - 4-5 łyżek
sól, pieprz - do smaku
Wykonanie:
Umytą i lekko osuszoną cukinię kroimy na plastry grubości ok. 1 cm. W misce mieszamy resztę składników oprócz oliwy. Plastry cukinii otaczamy w takiej „panierce” i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną cukinię polewamy połową oliwy. Pieczemy około 15 - 20 min. (w zależności od cukinii możemy czas nieco wydłużyć) Ostrożnie przewracamy plastry na drugą stronę, polewamy resztą oliwy i pieczemy kolejne 10-15 min. Najlepiej smakują gorące, choć i na zimne łatwo się połaszczyć ;)
Składniki:
cukinie - szt. 2
bułka tarta - 1/3-1/2 szklanki
oregano -1 łyżka
pieprz cytrynowy - 1 łyżeczka
tymianek - 1 łyżeczka
oliwa - 4-5 łyżek
sól, pieprz - do smaku
Wykonanie:
Umytą i lekko osuszoną cukinię kroimy na plastry grubości ok. 1 cm. W misce mieszamy resztę składników oprócz oliwy. Plastry cukinii otaczamy w takiej „panierce” i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną cukinię polewamy połową oliwy. Pieczemy około 15 - 20 min. (w zależności od cukinii możemy czas nieco wydłużyć) Ostrożnie przewracamy plastry na drugą stronę, polewamy resztą oliwy i pieczemy kolejne 10-15 min. Najlepiej smakują gorące, choć i na zimne łatwo się połaszczyć ;)