Wegania
  • Witam!
    • O Weganii
  • Warsztaty
    • Terminy
  • Jadłospisy
  • Blog
  • Kontakt

Pieczone plastry cukinii, czyli coś z niczego, za to smacznego!

13/9/2018

1 Komentarz

 
Obraz
Nie raz powtarzam: W prostocie siła. Zwłaszcza w kuchni. Tak właśnie jest z daniem, które po pierwsze jest na czasie (cukinia jest wszędzie), po drugie przygotowanie (nie licząc pieczenia) zajmie nam tyle co zrobienie kanapek. A smak i oryginalność dania będą na nieporównywalnie wyższym poziomie. Świetny pomysł na treściwą kolację, a jak ktoś chce to i na obiad będzie okej.

Składniki:
cukinie - szt. 2
bułka tarta - 1/3-1/2 szklanki
oregano -1 łyżka
pieprz cytrynowy - 1 łyżeczka
tymianek - 1 łyżeczka
oliwa - 4-5 łyżek
sól, pieprz - do smaku

Wykonanie:

Umytą i lekko osuszoną cukinię kroimy na plastry grubości ok. 1 cm. W misce mieszamy resztę składników oprócz oliwy. Plastry cukinii otaczamy w takiej „panierce” i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną cukinię polewamy połową oliwy. Pieczemy około 15 - 20 min. (w zależności od cukinii możemy czas nieco wydłużyć) Ostrożnie przewracamy plastry na drugą stronę, polewamy resztą oliwy i pieczemy kolejne 10-15 min. Najlepiej smakują gorące, choć i na zimne łatwo się połaszczyć ;)


1 Komentarz
Dietetyk Na Walizkach link
7/8/2019 12:23:02

Uwielbiam cukinię w każdej postaci. Oprócz cukinii bardzo smakuje mi pieczona papryka i bakłażan :)

Odpowiedz



Odpowiedz

    ANKIETA

    Przepisy

    Wszystkie
    Bez Glutenu
    Desery
    Grill
    Na Surowo
    Napoje
    Obiady
    Pasty I Pasztety
    Pieczywo
    Przekąski
    Przetwory
    Sniadania
    Warsztaty
    Zupy

     

    Kanał RSS

    POLUB BLOGA:


    PARTNERZY:
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Durszlak.pl
    Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
    Obraz
    
Warsztaty
Blog
Kontakt

kontakt@wegania.pl
© 2015 Wegania. All rights reserved.

Obraz