Na upalne dni proponuję Wam coś lekkiego i pożywnego a są to PIECZONE WARZYWA Z DRESSINGIEM. Latem sięgajmy, jak najczęściej i w jak największej ilości po warzywa i owoce, których teraz pełno dookoła nas. Zachwycają barwą i różnorodnością. A pamiętać należy, że im więcej kolorów na talerzu tym więcej witamin i składników mineralnych w Waszej diecie. Zapewnią Wam zdrowie, urodę i witalność, a o to przecież chodzi.
SKŁADNIKI: 3-4 marchewki 1 kabaczek albo cukinia 3-4 pietruszki 1/2 selera 1 słodki ziemniak 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej kilka pieczarek 2 pomidory 3-4 młode buraczki dodatkowo listki szpinaku po pieczeniu SKŁADNIKI NA DRESSING: 3 łyżki octu balsamicznego łyżka syropu z agawy łyżka musztardy sarepskiej 4 łyżki oliwy z oliwek Wszystkie składniki mieszamy razem. | WYKONANIE: Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na większe kawałki. Wykładamy na dużą blachę (oprócz kabaczka i słodkiego ziemniaka). Posypujemy ulubionymi ziołami, u mnie szałwia, estragon, papryka ostra, kminek, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy 15 min 200C z termoobiegiem. Dodajemy pokrojonego słodkiego ziemniaka i pieczemy.Po kolejnych 10 min. dodajemy kabaczka i pieczemy wszystko 15 min. Podajemy z dressingiem SMACZNEGO ! |