Wegania
  • Witam!
    • O Weganii
  • Warsztaty
    • Terminy
  • Jadłospisy
  • Blog
  • Kontakt

Portobello z grilla z szaszłykiem w tle

17/7/2015

0 Comments

 
Obraz
Tak się złożyło, że dziś pierwszy raz w sezonie „pogrillowałam”. Było to poniekąd wymuszone brakiem czasu na gotowanie, a przygotowanie obiadu w 20 minut to coś, co lubię. 
Na ruszt poszły pieczarki portobello, jako „pierwsze” danie, a na drugie, klasyczne wegańskie szaszłyki z warzyw, które miałam w domu - rzodkiewka, cukinia, papryka, szalotka oraz tofu.

Klika słów o przygotowaniu: 
Grzyby podlałam delikatnie oliwą, oprószyłam solą himalajską i dosyć obficie świeżo mielonym pieprzem, wymieszałam w salaterce i na grilla.
Kiedy pierwsze danie się rumieniło, zajęłam się szaszłykami, warzywa pokroiłam na odpowiedniej wielkości kawałki, dodałam oliwę i mix przypraw: papryka słodka, papryka wędzona, chilli, kolendra, rozmaryn i czosnek. Wymieszałam, nadziałam i na ruszt.
Dziesięć minut później rozpoczęła się prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Jako dodatek polecam pieczywo razowe i prosty sos, czyli połączenie sosu pomidorowego z sosem sojowym ciemnym, przyprawionym wedle uznania.

Danie, jak się pewnie spodziewacie jest przepyszne, a dzięki grzybom i tofu całkiem bogate w białko. Chleb daje nam węglowodany, a warzywa dopełniają całości jeśli chodzi o to, co niezbędne dla naszego zdrowia.

Prosto, zdrowo i smacznie. To moja dewiza.

0 Comments



Leave a Reply.

    ANKIETA

    Przepisy

    Wszystkie
    Bez Glutenu
    Desery
    Grill
    Na Surowo
    Napoje
    Obiady
    Pasty I Pasztety
    Pieczywo
    Przekąski
    Przetwory
    Sniadania
    Warsztaty
    Zupy

     

    Kanał RSS

    POLUB BLOGA:


    PARTNERZY:
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Durszlak.pl
    Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
    Obraz
    
Warsztaty
Blog
Kontakt

kontakt@wegania.pl
© 2015 Wegania. All rights reserved.

Obraz