Pan Pomidor to jeden z tych wścibskich podróżników, który żądny przygód pcha się do wielu dań na mapie naszego stołu. A, że swe podróżne sakwy ma po brzegi wypchane zdrowotnymi skarbami, których nie sposób zliczyć, jest chętnie witany podczas tych wojaży. Pod koniec wakacji zawitał, jak zwykle znienacka i opowiedział swą włoską przygodę. Czas zleciał momentalnie i niespodzianie na stole wylądował pyszny włoski placek wypełniony po brzegi pomidorami.
Jeśli chcesz zamknąć w zwykłym daniu smaki lata zrób prostą pizzę. Kluczem są tu pomidory, po prostu muszą być prosto z krzaka. Do tego posmak gryki w cieście i mamy kolejną podróż kulinarną.
CIASTO:
30 ml oliwy z oliwek
220 ml wody
1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
20 g świeżych drożdży
200 g mąki pszennej
200 g mąki gryczanej
1 łyżeczka soli
SOS POMIDOROWY:
1-2 ząbki czosnku
1 karton przecieru pomidorowego
10-15 ml oliwy
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka bazylii
DODATKI:
Pomidory prosto z krzaka, cebula, świeża bazylia
WYKONANIE:
Natłuścić miskę. Wlać wodę i połączyć z cukrem i drożdżami (W TM 20 sek./obr. 2). Dodać mąkę, oliwę i sól i zagnieść ciasto (W TM 2 min./ Interwał). Z ciasta uformować kulę. Gdy podwoi swą objętość jest gotowe do pieczenia.
W między czasie przygotowujemy sos do pizzy.
Rozdrabniamy czosnek (W TM 3 s./obr. 8) i dodajemy przecier, oliwę, sól, pieprz, cukier, paprykę i zioła. Mieszamy ( W TM 20 s./obr. 5). Próbujemy i doprawiamy wedle własnego gustu.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy ciasto, delikatnie rozciągając i ugniatając. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, a na nim ułożyć pokrojoną cebulę i świeże pomidory, delikatnie polać oliwą. Piec 20 min. w 200 C z termoobiegiem.
Podawać posypaną świeżą bazylią.
Jeśli chcesz zamknąć w zwykłym daniu smaki lata zrób prostą pizzę. Kluczem są tu pomidory, po prostu muszą być prosto z krzaka. Do tego posmak gryki w cieście i mamy kolejną podróż kulinarną.
CIASTO:
30 ml oliwy z oliwek
220 ml wody
1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
20 g świeżych drożdży
200 g mąki pszennej
200 g mąki gryczanej
1 łyżeczka soli
SOS POMIDOROWY:
1-2 ząbki czosnku
1 karton przecieru pomidorowego
10-15 ml oliwy
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka bazylii
DODATKI:
Pomidory prosto z krzaka, cebula, świeża bazylia
WYKONANIE:
Natłuścić miskę. Wlać wodę i połączyć z cukrem i drożdżami (W TM 20 sek./obr. 2). Dodać mąkę, oliwę i sól i zagnieść ciasto (W TM 2 min./ Interwał). Z ciasta uformować kulę. Gdy podwoi swą objętość jest gotowe do pieczenia.
W między czasie przygotowujemy sos do pizzy.
Rozdrabniamy czosnek (W TM 3 s./obr. 8) i dodajemy przecier, oliwę, sól, pieprz, cukier, paprykę i zioła. Mieszamy ( W TM 20 s./obr. 5). Próbujemy i doprawiamy wedle własnego gustu.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy ciasto, delikatnie rozciągając i ugniatając. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, a na nim ułożyć pokrojoną cebulę i świeże pomidory, delikatnie polać oliwą. Piec 20 min. w 200 C z termoobiegiem.
Podawać posypaną świeżą bazylią.