Wegania
  • Witam!
    • O Weganii
  • Warsztaty
    • Terminy
  • Jadłospisy
  • Blog
  • Kontakt

Przygoda Pana Pomidora, czyli masz babo włoski placek

2/9/2015

4 Comments

 
Obraz
Pan Pomidor to jeden z tych wścibskich podróżników, który żądny przygód pcha się do wielu dań na mapie naszego stołu. A, że swe podróżne sakwy ma po brzegi wypchane zdrowotnymi skarbami, których nie sposób zliczyć, jest chętnie witany podczas tych wojaży. Pod koniec wakacji zawitał, jak zwykle znienacka i  opowiedział swą włoską przygodę. Czas zleciał momentalnie i niespodzianie na stole wylądował pyszny włoski placek wypełniony po brzegi pomidorami.
Jeśli chcesz zamknąć w zwykłym daniu smaki lata zrób prostą pizzę. Kluczem są tu pomidory, po prostu  muszą być prosto z krzaka. Do tego posmak gryki w cieście i mamy kolejną podróż kulinarną.

CIASTO:
30 ml oliwy z oliwek
220 ml wody
1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
20 g świeżych drożdży
200 g  mąki pszennej
200 g mąki gryczanej 
1 łyżeczka soli

SOS POMIDOROWY:
1-2 ząbki czosnku
1 karton przecieru pomidorowego
10-15 ml oliwy
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka bazylii

DODATKI:
Pomidory prosto z krzaka, cebula, świeża bazylia

WYKONANIE:
Natłuścić miskę. Wlać wodę i połączyć z cukrem i drożdżami (W TM 20 sek./obr. 2). Dodać mąkę, oliwę i sól i zagnieść ciasto (W TM 2 min./ Interwał). Z ciasta uformować kulę. Gdy podwoi swą objętość jest gotowe do pieczenia.
W między czasie przygotowujemy sos do pizzy. 
Rozdrabniamy czosnek (W TM 3 s./obr. 8) i dodajemy przecier, oliwę, sól, pieprz, cukier, paprykę i zioła. Mieszamy ( W TM 20 s./obr. 5). Próbujemy i doprawiamy wedle własnego gustu.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy ciasto, delikatnie rozciągając i ugniatając. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, a na nim ułożyć pokrojoną cebulę i  świeże pomidory, delikatnie polać oliwą. Piec 20 min. w 200 C z termoobiegiem. 

Podawać posypaną świeżą bazylią.
4 Comments
Lenka Love
28/10/2015 16:48:58

Witam, czy można zastąpić mąkę gryczaną orkiszową? Albo tylko zastosować pszenną? :)

Reply
Wegania
28/10/2015 16:57:06

Oczywiście. Można zastąpić w zasadzie każdym rodzajem mąki.

Reply
Lenka Love
29/10/2015 13:35:13

Mam jeszcze jedno pytanie :) Czym jest tajny składnik z sosu? 1 łyżeczka suszonego czego? :D

Wegania
29/10/2015 14:29:15

Ten tajemniczy składnik ma sprowokować do kreatywności przygotowującego danie. ;) Ja dodałabym oregano. :)

Reply



Leave a Reply.

    ANKIETA

    Przepisy

    Wszystkie
    Bez Glutenu
    Desery
    Grill
    Napoje
    Na Surowo
    Obiady
    Pasty I Pasztety
    Pieczywo
    Przekąski
    Przetwory
    Sniadania
    Warsztaty
    Zupy

     

    Kanał RSS

    POLUB BLOGA:


    PARTNERZY:
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Durszlak.pl
    Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
    Obraz
    
Warsztaty
Blog
Kontakt

[email protected]
© 2015 Wegania. All rights reserved.

Obraz