Wegania
  • Witam!
    • O Weganii
  • Warsztaty
    • Terminy
  • Jadłospisy
  • Blog
  • Kontakt

Roślinna kaszanka

14/10/2019

0 Comments

 
Obraz

Składniki:  woda - 1 litr,  sól - 1 łyżeczka, liście laurowe - 3 szt., ziele angielskie - 4 duże kulki, soczewica czarna (odmiana beluga) sucha - 350g, kasza gryczana prażona, sucha - 200g,  cebula czerwona pokrojona na ćwiartki - 4 szt. - około 500g,  czosnek - 4 ząbki, olej kokosowy, rafinowany - 40g, majeranek - 2 łyżeczki, pieprz ziołowy - 2 łyżeczki,  pieprz czarny - 1 łyżeczka, papryka wędzona - 2 łyżeczki, gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka, kozieradka - 1 łyżeczka, papryka słodka - 2 łyżeczki, sól 1/2 łyżeczki,  sos sojowy - 4 łyżki, kasza manna sucha - 100g

Wykonanie TM:
Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody.
Dodać sól, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Wsypać soczewicę.
Włożyć koszyczek i wsypać do niego kaszę gryczaną. Gotować 20 min/Varoma/obr.1/noże wsteczne
Wyjąć koszyczek z uparowaną kaszą.
Odsączyć ugotowaną soczewicę wyjmując z niej liście laurowe oraz ziela angielskie.
Do suchego naczynia miksującego wrzucić cebulę i czosnek. Rozdrobnić 5 sek/obr.5 
Dodać olej kokosowy.
Dusić 4min/100C/obr.1/noże wsteczne
Dodać ugotowaną soczewicę, majeranek, pieprz ziołowy, pieprz czarny, paprykę wędzoną, gałkę muszkatołową, kozieradkę, paprykę słodką, sól, sos sojowy.
Rozdrobnić za pomocą kopystki 15 sek./obr.8.
Zgarnąć kopystką masę na dno naczynia i ponownie rozdrobnić 15 sek./obr.8. 
Dodać uparowaną kaszę gryczaną oraz suchą kaszę manną i mieszać za pomocą kopystki 30 sek./obr.4/noże wsteczne.
Masę przełożyć do miski.
W razie potrzeby przemieszać łyżką do połączenia składników.
Pociąć folię spożywczą na 7-8 kawałków o długości około 30 cm.
Na środek folii położyć 3 czubate łyżki masy.
Następnie każdy zawinąć w rulon, formując kształt kiełbaski.
Zawiązać końce foli.
​Tak przygotowane kiełbaski ułożyć na dnie Varomy oraz na jej wkładzie. Parować 25 min/Varoma/obr.1

Wykonanie tradycyjne:
Do rondla wlać 700 ml wody.
Dodać sól, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Wsypać soczewicę. Gotować około 20 min.
Ugotować kaszę gryczaną.
Z ugotowanej soczewicy wyjąć liście laurowe oraz ziele angielskie.
Cebulę posiekać i wraz z czosnkiem podsmażyć.
Ugotowaną soczewicę, majeranek, pieprz ziołowy, pieprz czarny, paprykę wędzoną, gałkę muszkatołową, kozieradkę, paprykę słodką, sól, sos sojowy oraz cebulę z czosnkiem rozdrobnić blenderem na gładką masę. Dodać do powstałej masy ugotowaną kaszę gryczaną oraz suchą kaszę mannę i wszystko wymieszać.
Pociąć folię spożywczą na 7- 8 kawałków o długości 30-40 cm.
Na środek folii położyć 3 czubate łyżki masy.
Następnie każdy zawinąć w rulon, formując kształt kiełbaski.
Zawiązać końce folii.
​Tak przygotowane kiełbaski parować w parowarze.

0 Comments



Leave a Reply.

    ANKIETA

    Przepisy

    Wszystkie
    Bez Glutenu
    Desery
    Grill
    Na Surowo
    Napoje
    Obiady
    Pasty I Pasztety
    Pieczywo
    Przekąski
    Przetwory
    Sniadania
    Warsztaty
    Zupy

     

    Kanał RSS

    POLUB BLOGA:


    PARTNERZY:
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Obraz
    Durszlak.pl
    Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
    Obraz
    
Warsztaty
Blog
Kontakt

kontakt@wegania.pl
© 2015 Wegania. All rights reserved.

Obraz